Arbetsgivare mot sjukpenningtak

DEBATT2007-12-12

Nu går Svenskt Näringsliv in i debatten om regeringens förslag till tak i sjukförsäkringen. Reformen är ett ingrepp i avtalsfriheten skriver Svenskt Näringslivs Sofia Bergström.

I en debattartikel i Svenska Dagbladet skriver Svenskt Näringslivs socialförsäkringsexpert Sofia Bergström, att avtalsfriheten är en av demokratins byggstenar och att regeringen går ett steg för långt:

”Lagstiftare som leker med tanken att inskränka avtalsfriheten bör tänka sig noga för, eftersom följderna blir mycket stora.”

Regeringen har i budgetpropositionen föreslagit ett tak för sjukersättningen på 75 procent av lönen efter tolv månader. Om den som är sjuk genom särskilda avtal försäkrat sig om en högre sjukersättning ska ersättningen från den allmänna sjukförsäkringen minskas i motsvarande mån.

”Den föreslagna reformen gör människors försök att förbättra sitt försäkringsskydd verkningslösa. Den innebär därmed ett ingrepp i avtalsfriheten”, skriver Sofia Bergström.

Hon tycker att det är märkligt, att en regering som är uttalat positiv till privata företag nu vill kategorisera de privata försäkringsavtalen som samhällsfarliga.

”I praktiken innebär förslaget att staten monopoliserar sjukförsäkringen, vilket gör människor utlämnade till en enda försäkringsgivare.”

Tidigare har TCO kraftfullt vänt sig mot regeringens förslag.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA