Arbetsgivarverket emot sjukpenningförslag

AGV2008-02-08

Arbetsgivarverket vänder sig bestämt emot regeringens förslag att begränsa sjukpenningen till 75 procent för den som är sjukskriven längre tid än ett år.

I sitt remissvar på regeringens promemoria om ettårsgräns för sjukpenning går också Arbetsgivarverket emot förslaget att staten ska begränsa den sjukskrivnes sjukpenning, även om parterna avtalsvägen kommit överens om en högre ersättning. Detta skulle innebära ett ingrepp i den fria förhandlingsrätten, konstaterar Arbetsgivarverket.

Förslaget till en bortre gräns för sjuk- och rehabiliteringspenning anser verket är bra, liksom möjligheten att betala ut ersättning under längre tid om det finns särskilda skäl. Däremot är verket i sitt remissvar kritiskt till reglernas utformning, som kunde göras enklare och mer överskådliga.

I det förslag som regeringen presenterat finns olika ersättningsnivåer om en sjukpenningperiod av särskilda skäl blir längre än ett år. Här vill Arbetsgivarverket ha en enda ersättningsnivå, för att underlätta samordningen med vad arbetsgivaren betalar. Verket vill också att Försäkringskassan ska bli skyldig att lämna information till arbetsgivaren om vilken ersättning en arbetstagare får.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA