Regeringen vill sätta gräns för försäkringar

BUDGETEN 2007-09-21

Efter ett års sjukskrivning ska ingen genom att försäkra sig kunna få ut mer än 75 procent av lönen, föreslår regeringen.
Begränsningen kommer sannolikt att gälla både kollektivavtalade och enskilda försäkringar.

– Det slår sönder en våra viktigaste medlemsförmåner, säger Eva Thim som ansvarar för försäkringsfrågor på ST.

STs medlemmar kan ansluta sig till en gruppförsäkring i Förenade Liv som efter 90 dagars sjukdom ger en utfyllnad med ungefär 10 procent av inkomsten.

Tillsammans med den statliga ersättning som betalas ut av Försäkringskassan får den sjuke cirka 90 procent av lönen. Försäkringen betalas som längst ut i 42 månader.

I dag finns ingen bortre gräns för hur länge sjukpenning kan betalas ut. Det är i samband med att regeringen vill införa vad man kallar en förlängd sjukpenning som begränsningen kommer in.

– Vi vet inte heller vad som händer med dem som redan har en pågående ersättning, säger Eva Thim.

På Förenade Liv gör man bedömningen att de ändrade reglerna inte kommer att beröra medlemsförsäkringarna. Men kanslirådet Mikael Åsell på finansdepartementet förklarar att avsikten är att samtliga försäkringar om inkomstbortfall vid sjukdom ska omfattas.

– Men själva lagtexten är ju inte skriven än, påpekar han.

De nuvarande kollektivavtalen för statsanställda berörs delvis av förslaget.

De som tjänar mer än 25 188 kronor får idag behålla en del av lönen även efter ett års sjukskrivning.

I övrigt gäller att arbetsgivaren betalar ut 10 procent av lönen fram till 90e sjukdagen utöver ersättningen från Försäkringskassan.

Ett av STs avtalskrav är att förlänga den perioden till 360 dagar, vilket är det vanligaste på den privata sidan.

De nya reglerna föreslås träda i kraft den 1 juli 2008.

Förslaget upprör STs ordförande

– Jag är upprörd och arg över att regeringen vill sätta gränser för vår rätt att teckna kollektivavtal, säger STs ordförande Annette Carnhede.

Vad gäller gruppförsäkringarna påpekar hon att medlemmarna betalat in pengar under lång
tid för att få ett skydd om de blir långtidssjuka.

– Det här är ytterligare ett sätt att begränsa oss och minska värdet av medlemskap i facket, menar Annette Carnhede.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA