Gräns för försäkring påverkar kollektivavtal

BUDGETEN2007-09-24

Statstjänsteman som tjänar mer än 25 188 kronor i månaden förlorar en kollektivavtalad förmån om förslaget att begränsa möjligheten att försäkra sig vid sjukdom blir verklighet.

Regeringen vill införa vad den kallar förlängd sjukpenning. Den ska ersätta sjukpenningen efter ett års sjukdom och utgöra 75 procent av den sjukpenninggrundande inkomsten.

Enligt förslaget ska det inte vara möjligt att ha någon kompletterande avtalsförsäkring som ger mer än 75 procent. Om försäkringen ger mer än så görs motsvarande minskning från den statliga ersättning som betalas ut av Försäkringskassan.

Det råder fortfarande oklarheter om begränsningen ska gälla både kollektivavtalade försäkringar och de frivilliga gruppförsäkringar som bland andra ST erbjuder sina medlemmar.

Enligt kanslirådet Mikael Åsell på finansdepartementet har avsikten varit att begränsningen ska omfatta samtliga försäkringar.

Mattias Lundbäck, sakkunnig på socialdepartementet, säger i dag så här till ST Press:

– Det ska åtminstone gälla kollektivavtalade försäkringar, men kan också täcka privata försäkringar. Det beror på hur regeln utformas.

När det gäller de kollektivavtalade förmånerna påverkas statstjänstemän som tjänar över 25 188 kronor i månaden av begränsningen (beräknat på 4,5 prisbasbelopp 2007).

De får i dag ut en del av lönen från arbetsgivaren även efter ett års sjukdom.

Kollektivavtalet ger alla kompensation till 90e sjukdagen. Ett av kraven i årets avtalsrörelse är att förlänga den tiden till 360 dagar.

I fredagens upplaga av nättidning skrev vi felaktigt att begränsningen inte berörde kollektivavtalen i staten. Klicka på länken till höger för att se den rättade versionen.

.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA