Försäkringskassan nyanställer

BUDGETEN2007-09-20

Ett tillskott i årets budget innebär att Försäkringskassan kommer att nyrekrytera 400 personer. Därmed kan personalminskningen stanna vid 1 700 årsarbetskrafter. Men de kommande åren minskar anslagen återigen.

Ett tilläggsanslag till budgetpropositionen ger Försäkringskassan 700 miljoner kronor extra 2007. En del av pengarna ska enligt personaldirektör Bengt Stjärnsten användas till rekrytering.

– Vi hade räknat med en personalminskning på cirka 2 000 årsarbetskrafter. Men genom den här återställaren kan vi anställa 400 personer. Det handlar både om nyanställningar och återanställning av anställda som redan har sagts upp.

Omorganisationen tillsammans med minskade anslag har lett till att cirka 1700 personer redan lämnat Försäkringskassan. Därtill beräknas ytterligare ett antal hundra personer sluta, bland annat för att de inte har möjlighet att pendla när jobben flyttar.

Pengarna i tilläggsbudgeten beräknas räcka även under 2008. Men anslagen minskar från nästa år fram till 2010. Om det får några personalkonsekvenser är för tidigt att svara på, förklarar Bengt Stjärnsten. Siffrorna i budgetpropositionen har ännu inte analyserats.

I budgetpropositionens bilaga om personalkonsekvenser står att antalet anställda vid myndigheten beräknas minska med 4 200 personer fram till 2010. Enligt Bengt Stjärnsten är siffran inte längre aktuell. Den siffran räknades fram innan innehållet i budgetpropositionen var känt.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA