”Svårt förstå upprördheten”

GD2004-08-18
– Självklart menade jag inte att hela yrkeskåren är korrumperad. Vi har massor av kompetent personal, säger Kriminalvårdsstyrelsens gd Lena Häll Eriksson
Hon har svårt att förstå upprördheten över hennes uttalanden om korruption.

–Vi vet alla att det förekommer korruption i enstaka fall och borde rimligen ha ett gemensamt intresse av att sätta stopp för det, säger Lena Häll Eriksson.

Hon säger att statsmakterna kommer att skjuta till pengar så att kriminalvården får täckning för den förbättrade säkerheten. Men hur mycket det blir fråga om vet hon ännu inte.

–Vi har fått i uppdrag att räkna på hur mycket vi behöver, säger hon.

Under tiden fortsätter arbetet med att effektivisera verksamheten, förklarar Lena Häll Eriksson. Hon hoppas bland annat att omdaningen till en myndighet från 2006 ska möjliggöra besparingar inom administrationen.

Lena Häll Erikssons åtgärdsplan

Några omedelbara åtgärder:

  • Inpasseringshinder utanför anstalterna
  • Inpasseringskontroll i form av metalldetektorer
  • Mobilstörningsutrustning
  • En säkerhetsgrupp bildas vid Kriminalvårdsstyrelsen
  • Anstaltsplatser med förhöjd säkerhet inrättas

På längre sikt:

  • Inventera och utveckla kompetenshöjning och rekrytering av personal
  • Intensifiera arbetet kring etik och moralfrågor
  • Arbetsrotation och specialiserade vårdarroller på avdelningar med hög säkerhet
Lena Häll Eriksson, generaldirektör för kriminalvården
Lena Häll Eriksson, generaldirektör för kriminalvården

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.