"Svårt förstå upprördheten"

GD2004-08-18

– Självklart menade jag inte att hela yrkeskåren är korrumperad. Vi har massor av kompetent personal, säger Kriminalvårdsstyrelsens gd Lena Häll Eriksson

Hon har svårt att förstå upprördheten över hennes uttalanden om korruption.

–Vi vet alla att det förekommer korruption i enstaka fall och borde rimligen ha ett gemensamt intresse av att sätta stopp för det, säger Lena Häll Eriksson.

Hon säger att statsmakterna kommer att skjuta till pengar så att kriminalvården får täckning för den förbättrade säkerheten. Men hur mycket det blir fråga om vet hon ännu inte.

–Vi har fått i uppdrag att räkna på hur mycket vi behöver, säger hon.

Under tiden fortsätter arbetet med att effektivisera verksamheten, förklarar Lena Häll Eriksson. Hon hoppas bland annat att omdaningen till en myndighet från 2006 ska möjliggöra besparingar inom administrationen.

Lena Häll Erikssons åtgärdsplan

Några omedelbara åtgärder:

  • Inpasseringshinder utanför anstalterna
  • Inpasseringskontroll i form av metalldetektorer
  • Mobilstörningsutrustning
  • En säkerhetsgrupp bildas vid Kriminalvårdsstyrelsen
  • Anstaltsplatser med förhöjd säkerhet inrättas

På längre sikt:

  • Inventera och utveckla kompetenshöjning och rekrytering av personal
  • Intensifiera arbetet kring etik och moralfrågor
  • Arbetsrotation och specialiserade vårdarroller på avdelningar med hög säkerhet
Lena Häll Eriksson, generaldirektör för kriminalvården
Lena Häll Eriksson, generaldirektör för kriminalvården

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA