Inga extra pengar till Arbetsförmedlingen

AMS2007-09-20

Det blir inga extra budgetpengar som skulle garantera jobben på nya Arbetsförmedlingen. Generaldirektör Bo Bylund hoppas ändå att klara omställningen utan uppsägningar.

Arbetsmarknadsverket hade bett regeringen om 200 miljoner kronor extra för nästa år, i syfte att klara sin stora omorganisation utan att behöva säga upp personal. Myndigheten har de senaste åren anställt och utbildat många nya medarbetare, en investering man ogärna kastar i sjön då stora pensionsavgångar väntar inom bara några år.

Men budgetpropositionen innehåller inga extra anslag, konstaterar generaldirektör Bo Bylund. Han står dock fast vid målsättningen att klara omställningen utan att säga upp personal.

– Alla kan vara helt säkra på att få ett erbjudande om att övergå till den nya myndigheten som startar 2008. Och där är ambitionen att slippa uppsägningar. Men några garantier finns definitivt inte. Det gör det aldrig, säger han.

Om det alls är möjligt beror på flera faktorer. Arbetsmarknadsverket har hittills lyckats väl med att klara det sparbeting man fick för ett år sedan. Myndigheten har också draghjälp av en hög personalomsättning, framför allt inom stöd- och serviceverksamheten där behovet av neddragningar är störst. När denna funktion samordnas och krymps i den nya organisationen hoppas Bo Bylund på ytterligare besparingar. Men utan de extra miljonerna blir övergången betydligt tuffare. Anställda kommer att behöva byta arbetsuppgifter, kanske pendla eller till och med flytta. Dessutom påverkas arbetet ute på förmedlingarna.

– På kort sikt riskerar vi att behöva göra vissa besparingar inom kärnverksamheten, säger Bo Bylund. Vi tvingas skjuta på ersättningsrekryteringar.

Thomas Fager, avdelningsordförande för ST inom Arbetsmarknadsverket, beklagar regeringens beslut.

– Vi hade hoppats på de pengarna. Det hade blivit en trygghet så klart. Detta innebär per automatik att risken ökar för uppsägningar. Därmed inte sagt att det blir några, men det kommer att bli en jättestor oro i hela organisationen.

Vid årsskiftet läggs Arbetsmarknadsstyrelsen och länsarbetsnämnderna ner. I stället bildas den nya myndigheten Arbetsförmedlingen. Omorganisationen innebär att 800 årsarbetare måste omfördelas från service- och stödfunktioner till kärnverksamheten ute på förmedlingarna. 300 av dem beräknas gå i pension de närmaste åren.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA