Minskad ersättning till arbetslösa

BUDGETEN2007-09-20

Deltidsarbetslösa får rätt till bara 75 ersättningsdagar redan från 1 januari nästa år. Ytterligare två karensdagar införs i arbetslöshetsförsäkringen vid nästa halvårsskifte. Förslagen finns i regeringens budgetproposition.

– Det är bedrövligt, säger STs ordförande Annette Carnhede om det minskade antalet ersättningsdagar. ST har inte så många deltidsarbetslösa – vi hade i augusti knappt 120 medlemmar med deltidsanställning och ersättning på deltid. Men det finns stora branscher som drabbas mycket hårt och där människor inte har något alternativ till deltidsanställning.

De nya, tuffare reglerna slår hårt mot de deltidsarbetslösa. Förslaget innebär att de får högst 75 ersättningsdagar – eller 150 halva dagar. Idag gäller högst 300 dagar.

Regeringens motivering är att den som får ersättning för de timmar där arbete saknas kan få det under en lång period. Om man till exempel haft heltidsjobb och får deltidsarbete motsvarande halvtid blir ersättningsperioden drygt två år. Är deltidsjobbet 80 procent räcker en ersättningsperiod på 300 dagar i nästan sex år, enligt regeringens beräkningar.

Deltidsarbetande föräldrar som är ensamstående med barn under 18 år kan dock få ha kvar ersättningen längre än 75 dagar om de ingår i jobb- och utvecklingsgarantin.

Med det sänkta antalet ersättningsdagar räknar regeringen med att spara 898 miljoner kronor nästa år, 3,3 miljarder år 2009 och drygt 4 miljarder år 2010.

Regeringen vill också införa ytterligare två karensdagar i arbetslöshetsförsäkringen från 1 juli 2008. Sammanlagt blir karenstiden då sju dagar. Det ska minska utgifterna med 60 miljoner kronor år 2008 och med 110 miljoner från 2009, enligt regeringen.

Ytterligare en förändring är att heltidsarbetslösa som är sjuskrivna slipper betala arbetslöshetsavgift.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA