»Arbetsklimatet nu mycket bättre«

LST2007-03-28

Enligt en analys av arbetsklimatet är det lågt i tak på Länsstyrelsen i Skåne, där internrevisorn nyligen fråntogs sitt uppdrag efter en konflikt med ledningen. ”Min uppfattning är att arbetsklimatet har blivit mycket bättre”. säger STs sektionsordförande.

I mitten av mars fick länsstyrelsen i Skåne uppmärksamhet då myndighetens internrevisor Tommie Sjölin låste in sig på sitt arbetsrum för att hindra att konfidentiellt utredningsmatererial hamnade i ledningens händer. Utredningen var en granskning av länsstyrelsens personalchef, och gällde bland annat mobbning. När Tommie Sjölin inte avslutade utredningen förvarnade ledningen honom om disciplinpåföljd.

Händelserna har väckt frågor om hur det egentligen står till med arbetsklimatet på Länsstyrelsen i Skåne. Bland annat har Arbetsmiljöverket fått in två anonyma anmälningar om arbetsmiljön.

Samtidigt har länsstyrelsen de senaste åren satsat närmare 30 miljoner kronor på att förbättra arbetsklimatet.

–Min uppfattning är att arbetsklimatet har blivit mycket bättre, säger Claes Svensson, som både är sektionsordförande för ST och huvudskyddsombud.

Länsstyrelsen kritiserades 2003 av Arbetsmiljöverket för bland annat hög arbetsbelastning. En sektion på länsstyrelsen har också haft extern konsulthjälp för att komma till rätta med en bristande psykosocial arbetsmiljö.

–Men det fungerar alldeles utmärkt nu, säger Claes Svensson. Jag tror inte att det förekommer någonting sådant. Inte som jag känner till.

En undersökning från i höstas visar på ett missnöje med hur länsstyrelsen fungerar som arbetsgivare. Många anser att det är lågt i tak inom organisationen.

I dag arbetar ungefär 450 personer på Länsstyrelsen i Skåne. 135 av dem är medlemmar i ST.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsmiljö
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA