Arbetslös kan tvingas söka soldatjobb

ARBETSMARKNAD2010-09-07

Försvaret har börjat rekrytera inför uppbyggnaden av en yrkes­armé. Arbetsförmedlingens uppfattning är att man kan anvisa människor att söka tjänsterna, även om de inne­bär en risk att skadas och dödas i strid.

Arbetsförmedlingen har inlett ett samarbete med Försvarsmakten inför de omfattande rekryteringar som väntas. Enligt sektionschef Lisbeth Hyvönen kommer det så småningom att handla om 4 000 till 6 000 tjänster om året.

Insatser utomlands

En del tjänster är civila, andra militära. Försvarsmakten skriver på sin hemsida att den som anställs som soldat eller sjöman kommer att »genomföra ett antal insatser och övningar utom­lands«. Men Arbetsförmedlingen har ännu inte övervägt om det behövs någon särskild poli­cy för massrekrytering till jobb där militära uppdrag i exempelvis Afghanistan kan ingå.

Om förmedlingen kan anvisa arbetslösa att söka jobben, riskerar den som inte söker att bli av med arbetslöshetsersättningen.

Bengt Lyngbäck, ansvarig för Arbetsförmedlingens kontakter med nationella företag, säger till ST Press att han spontant tänker att förmedlingen bör kunna anvisa människor till jobb där man bär vapen.

– Det är min utgångspunkt, men jag kan inte säga vad som kommer att ske.

Skyldiga göra en anvisning

På Arbetsförmedlingen City i Stockholm säger chefen Kristina Ekberg att man inte heller lokalt diskuterat frågan. Hon vet inte om någon anvisats att söka vapentjänst, men anser att förmedlingen måste göra en anvisning om jobbets kravprofil stämmer med den sökandes kvalifikationer.

– Vi anvisar även veganer till jobb på McDonalds, jämför hon. Det är vi skyldiga att göra.

Och om den arbetslöse inte söker tjänsten är förmedlingen skyldig att skicka en så kallad underrättelse till a-kassan.

– Då har vi lagt över bollen till dem. Det är de som beslutar om a-kasseersättningen ska dras in eller inte.

Försvarsmakten annonserar på sin hemsida.
Försvarsmakten annonserar på sin hemsida.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsmarknad
Inlagt av Charlotta Tids… (ej verifierad) ons, 09/08/2010 - 22:28
Grattis Reinfeldt och kompani! Det här har ni ju tänkt ut bra, här skippar ni den allmänna värnplikten och tvingar ut sjuka och långtidsarbetslösa i krig istället! Billigt och bra för statskassan! Lite som att återinföra den gamla ättestupan. Oetiskt!? Njaa... Läs detta och begrunda om ni verkligen vill ha någon med den här människosynen vid makten!
Inlagt av Ludde (ej verifierad) mån, 09/13/2010 - 19:51
Skrämmande, inte nog med att man ska söka jobb i hela Sverige och vara bered på att slita upp hela familjen om man blir arbetslös. Nu ska man dessutom vara bered på en utlandstjänst där det finns risk att man blir dödad.

Vart är Sverige på vägs? Kul att bli tvingad att lämna familjen för att inte bli av med A-kassan och åka utrikes och kriga och dö på kuppen.
Hur ska man förklara det sen?
Jo alltså vi måste ju tvinga alla att söka jobben, synd att din make/maka blev dödad men sånt händer... Eller vad?
Inlagt av Katarina (ej verifierad) tors, 09/16/2010 - 17:02
Jag börjar undra om man är riktigt nykter där på arbetsförmedlingen. Det är inget fel om någon vill söka ett arbete i Försvarsmakten men man ska vara klar över att alla måste skriva på ett medgivande om att kunna sändas utomlands för att få anställning. Vidare, förr hade vi en tvingande värnplikt. Där kunde staten tvinga ut människor i krig i den mån Sverige skulle bli angripet. Tjänst i andra länder har alltid varit frivillig. Nu tar alltså Arbetsförmedlingen över Pliktverkets roll och skärper kraven????
Vansinne om du frågar mig.
Inlagt av F.d. långtidsa… (ej verifierad) tis, 10/05/2010 - 20:18
Gott folk, tänk till.

För det första, man har alltid kunnat hänvisats till FM genom AF. Det är absolut inget nytt. AF kommer inte tvinga ut "tvingar ut sjuka och långtidsarbetslösa i krig", det fattar ju vem som helst.

För det andra, är du frisk och arbetslös kan du ju göra en insats istället för att sitta på röven och lyfta bidrag. Är du inte frisk vill inte FM ha dig i vilka fall som helst, så då slipper du.

För det tredje undrar jag hur folk kan ha så mycket åsikter om något de inte känner till. Ta reda på fakta innan ni gråter ut.
Inlagt av Rutkowski (ej verifierad) mån, 03/14/2011 - 20:42
Så du tycker att det är okej att arbetslösa skickas ut i krig mot deras vilja om de är friska? För du vet väl om att det nu är obligatoriskt när man går med i försvarsmakten att man måste skriva på ett papper som godkänner att man skickas utomlands?
Inlagt av Klas Wirholm (ej verifierad) lör, 04/30/2011 - 03:41
Till "F.d. långtidsarbetslös och försvarsmaktsanställd"

Det har gått dig helt förbi att man utförsäkrar sjuka människor så de tvingas gå till arbetsförmedlingen för att söka jobb?
Inlagt av Ingbritt Swanö… (ej verifierad) lör, 04/30/2011 - 16:24
Man blir ju rädd! Vilket samhälle och människosyn är vi på väg mot. Att tvingas söka ett jobb där det eventuellt ingår att döda en medmänniska. Att jämföra detta med att laga ickevegetarisk mat trots att man är vegan är horibelt!
Inlagt av GB (ej verifierad) mån, 05/02/2011 - 09:45
Javistt ge mig vapen bara...Verkar riskabelt att ge vapen till urförbannade fas 3are och utförsäkrade.
Inlagt av Pierre Stjernfeldt (ej verifierad) tors, 09/12/2013 - 22:42
Göra en insats skrev någon. För vem och för vad? Vakta opiumfält i Afghanistan? Hjälpa al-Qaida till makten i Syrien? Hjälpa till att plundra Mali?

Jag önskar bara alla lycka till och hoppas att inte era barn åker in i det här svineriet. För det är just vad det är.

Hur lyckades denna "regering" avskaffa värnplikten? Trots att typ 80% var emot. Ingick det inte i grundlagen? Måste man inte folkomrösta vid grundlagsändringar eller har det ändrats.

Det är inte längre möjligt att kommentera artikeln.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA