Arbetslösa stärks i jobbsökarrollen

PROJEKT2004-05-31

Ett ST-projekt för och av arbetslösa har avslutats i Norrköping. Syftet har varit att stärka de arbetslösa i deras roll som jobbsökande.

Kan facket gå in tidigare i en uppsägningssituation? Det kanske skulle motverka att den som drabbas känner sig utanför på jobbet.

Så löd en av de frågor som cirka 30 arbetslösa ST-medlemmar ställde i samband med att ett projekt för arbetslösa avslutades i Norrköping den 27 maj.

Enligt arrangörerna blev det ett avslappnat samtal med stundtals livliga diskussioner och frågor till STs ordförande Annette Carnhede och Roger Dürnberger, enhetschef inom STs region Syd. Diskussionen handlade också om STs roll för ”mig som anställd, uppsagd och arbetslös”.

Deltagarna tog även upp problem som kan uppstå om de erbjuds jobb vid bemanningsföretag, bland annat hur a-kassereglerna fungerar.

39 personer har deltagit i projektet, som fått namnet ”Att bli sedd, hörd och behövd”. Syftet har varit att hjälpa och stärka deltagarna i rollen att söka jobb.

Projektet inleddes med en två veckors introduktionskurs och därefter har gruppen fortsatt att träffas regelbundet. Kursinnehållet har byggt på vad de arbetslösa själva bedömt att de behöver av information och praktiska ämnen, som att skriva CV, hur en anställningsintervju går till, teoretiska ämnen och ämnen med psykologisk inriktning – att tala inför grupp, mental träning med mera.

Även gästföreläsningar har anordnats.

–Vi hoppas att detta ska leda till att andra än ST tar liknande initiativ. Behovet finns, säger projektledaren Kent Nilsson och projektansvariga Ann Rikardson, STs region Syd.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsmarknad ST
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA