Arbetslösheten sjunker bland unga

ARBETSMARKNAD2018-11-13
Antalet unga arbetslösa som är inskrivna på Arbetsförmedlingen fortsätter att minska. I slutet på oktober var de 48 000, jämfört med 55 000 ett år tidigare.

Allt färre unga i åldersgruppen 18-24 år är inskrivna som arbetslösa, redovisar Arbetsförmedlingen. Andelen har minskat till 8,8 procent, vilket kan jämföras med 10,3 procent för ett år sedan.

”Arbetsmarknaden är fortsatt stark och det är brist på arbetskraft. Det gynnar ungdomarna när arbetsgivare sänker kraven på erfarenhet. De flesta unga är arbetslösa i korta tider, de rör sig mellan arbetslöshet och anställning i mycket större utsträckning än andra åldersgrupper”, kommenterar analyschef Annika Sundén i ett pressmeddelande.

Arbetslösheten sjunker snabbare för unga män än för unga kvinnor. Ändå är det fortfarande en större andel av de unga männen som är utan jobb, sex av tio arbetslösa ungdomar är män. I slutet på oktober var 7,3 procent av de unga kvinnorna arbetslösa och 10,3 procent av de unga männen. Nästan varannan, 44 procent, av de ungdomar som är utan jobb är utrikes födda.  

”De ungdomar som har svårt att få fäste på arbetsmarknaden är i huvudsak de som saknar utbildning.  Gymnasieutbildning är en vattendelare på svensk arbetsmarknad”, påpekar Annika Sundén.

Den sammanlagda arbetslösheten bland alla i åldrarna 16-64 år var i oktober 6,9 procent, vilket är en minskning från förra årets 7,4 procent. Sammanlagt var 182 309 personer öppet arbetslösa i oktober.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.