Arbetsmarknaden polariseras allt mer

ARBETSMARKNAD2019-12-13
Polariseringen ökar på svensk arbetsmarknad. Antalet sysselsatta med höga löner och antalet med låga löner ökar, medan mellanskiktet minskar, visar en rapport från Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering, IFAU.

Under de senaste decennierna har sysselsättningen framförallt ökat i yrken som ställer stora krav på tekniska och verbala förmågor samt social mognad, enligt rapporten från IFAU. Trots låga löner arbetar personer med relativt goda kognitiva och sociala förmågor i de växande låglöneyrkena, vilka ofta finns i servicesektorn. De som arbetar i de minskande medelinkomstyrkena har enligt IFAU mindre av dessa förmågor.

”Det är intressant att förmågor och löner inte alltid går hand i hand. De trender vi ser innebär att det inte nödvändigtvis sker en ökad efterfrågan på personer med låga kvalifikationer när låglöneyrkena ökar i betydelse. Dessutom kan de som blir av med medelinkomstjobb få svårare med omställningen om de nya jobben ställer större krav på generella förmågor”, kommenterar Lena Hensvik, en av rapportens författare, resultatet i ett pressmeddelande.

Sysselsättningen ökar enligt rapporten framför allt i de delar av ekonomin där de anställda behöver goda tekniska och verbala förmågor, samt stor social mognad. Utvecklingen ser ut att fortsätta under de kommande decennierna.

”Trots att de yrken som förväntas påverkas av teknisk utveckling framöver inte nödvändigtvis är desamma som påverkats tidigare, tycks det som om trenderna när det gäller förmågor håller i sig. De yrken som väntas växa kräver också goda sociala, verbala och tekniska förmågor. Yrken där de anställda framförallt behöver stresstålighet och god slutledningsförmåga förutspås däremot inte växa i samma utsträckning”, analyserar Lena Hensvik.

Så gjordes studien

Rapportförfattarna har studerat sysselsättningstillväxt i 100 olika yrken under 2001–2013. De anställdas förmågor mäts med hjälp av bedömningar från den militära mönstringen (män) samt gymnasiebetyg (män och kvinnor). För att studera förväntade förändringar i framtiden används publicerade prognoser på yrkesspecifika automatiseringsrisker och förväntad sysselsättningstillväxt.

Källa: IFAU

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.