Arbetsmarknadsutbildning bra för hälsan

ARBETSMARKNAD2020-11-19
Arbetsmarknadsutbildning är nyttig för arbetssökande, medan sanktioner kan leda till psykisk ohälsa, visar en forskarrapport från Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering, IFAU.

Även om arbetsmarknadspolitiken i första hand ska ge arbetssökande stöd att komma tillbaka i arbete kan insatserna också ha konsekvenser för deltagarnas hälsa, skriver IFAU i ett pressmeddelande. Enligt forskarrapporten får den som deltar i yrkesinriktad arbetsmarknadsutbildning bättre hälsa. Uttaget av mediciner för hjärtproblem minskade med åtta procent hos en deltagargrupp, jämfört med en liknande grupp som inte deltagit. Uttaget av mediciner för psykisk ohälsa minskade med sju procent. Störst påverkan hade utbildningen för personer utan gymnasieutbildning. 

”De arbetssökande som går en utbildning får troligen bättre dagliga rutiner, fler sociala kontakter och förbättrat självförtroende”, konstaterar Johan Vikström, en av rapportförfattarna, i pressmeddelandet.

Den arbetssökande som blir föremål för sanktioner och mister sin a-kassa under kortare eller längre tid kan däremot drabbas av psykisk ohälsa. Uttaget av läkemedel för psykisk ohälsa ökade enligt forskarna med nio procent.

”Sanktionerna är till för att reglerna i a-kassan ska följas, men de kan också leda till en ekonomisk stress för individen. Det är en trolig förklaring till att vi ser att sanktioner ger en försämrad mental hälsa på kort sikt”, kommenterar Johan Vikström.

Rapporten bygger på en större grupp arbetssökande som skrevs in på Arbetsförmedlingen under 2006–2007. Cirka 7 700 deltog i arbetsmarknadsutbildning och ungefär 2 900 fick en sanktion. Forskarna har jämfört dessa med arbetssökande med liknande egenskaper, som varken deltagit i utbildning eller fått en sanktion.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.