Arbetsmarknadsutbildning bra för hälsan

ARBETSMARKNAD2020-11-19

Arbetsmarknadsutbildning är nyttig för arbetssökande, medan sanktioner kan leda till psykisk ohälsa, visar en forskarrapport från Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering, IFAU.

Även om arbetsmarknadspolitiken i första hand ska ge arbetssökande stöd att komma tillbaka i arbete kan insatserna också ha konsekvenser för deltagarnas hälsa, skriver IFAU i ett pressmeddelande. Enligt forskarrapporten får den som deltar i yrkesinriktad arbetsmarknadsutbildning bättre hälsa. Uttaget av mediciner för hjärtproblem minskade med åtta procent hos en deltagargrupp, jämfört med en liknande grupp som inte deltagit. Uttaget av mediciner för psykisk ohälsa minskade med sju procent. Störst påverkan hade utbildningen för personer utan gymnasieutbildning.

”De arbetssökande som går en utbildning får troligen bättre dagliga rutiner, fler sociala kontakter och förbättrat självförtroende”, konstaterar Johan Vikström, en av rapportförfattarna, i pressmeddelandet.

Den arbetssökande som blir föremål för sanktioner och mister sin a-kassa under kortare eller längre tid kan däremot drabbas av psykisk ohälsa. Uttaget av läkemedel för psykisk ohälsa ökade enligt forskarna med nio procent.

”Sanktionerna är till för att reglerna i a-kassan ska följas, men de kan också leda till en ekonomisk stress för individen. Det är en trolig förklaring till att vi ser att sanktioner ger en försämrad mental hälsa på kort sikt”, kommenterar Johan Vikström.

Rapporten bygger på en större grupp arbetssökande som skrevs in på Arbetsförmedlingen under 2006–2007. Cirka 7 700 deltog i arbetsmarknadsutbildning och ungefär 2 900 fick en sanktion. Forskarna har jämfört dessa med arbetssökande med liknande egenskaper, som varken deltagit i utbildning eller fått en sanktion.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA