Arbetsmarknadsutbildning leder till jobb

ARBETSMARKNAD2017-10-02
Arbetsmarknadsutbildning leder till högre inkomst och sysselsättning. Det konstaterar Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering, IFAU, i en ny rapport.

Den som genomgår arbetsmarknadsutbildning får på sikt högre inkomst och sysselsättning, och behöver mer sällan försörjningsstöd. Den ökade inkomsten och sysselsättningen visar sig efter några år och kvarstår under lång tid. Det visar en ny rapport från IFAU.

Rapporten utgår ifrån en grupp med nästan 90 000 personer som började på en arbetsmarknadsutbildning under perioden 1996-2002. På längre sikt fick de högre inkomst än jämförbara arbetssökande som inte deltagit i en arbetsmarknadsutbildning. Omedelbart efter utbildningen minskade inkomsten för de som deltagit. Den troliga förklaringen är att de under tiden i utbildning sökt jobb i mindre utsträckning än jämförelsegruppen och därför blivit kvar i arbetslöshet. Efter fyra år hade de som utbildat sig hämtat in skillnaden och hade då 13 procent högre inkomst. Nio år efter utbildningen var inkomsten cirka åtta procent högre. Andelen sysselsatta var högre och andelen med försörjningsstöd mindre bland dem som utbildat sig.

”Utbildningen tycks ge de arbetssökande kunskaper och erfarenheter som är viktiga på arbetsmarknaden. Deltagarnas ställning förbättrades och effekten var kvar under lång tid. Våra resultat kompletterar därför många av de studier som gjorts med kortare uppföljningshorisont och där resultaten har varit mer varierande” , kommenterar en av forskarna bakom rapporten, Johan Vikström, i ett pressmeddelande.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.