Arbetsmarknadsutbildning leder till jobb

ARBETSMARKNAD2017-10-02

Arbetsmarknadsutbildning leder till högre inkomst och sysselsättning. Det konstaterar Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering, IFAU, i en ny rapport.

Den som genomgår arbetsmarknadsutbildning får på sikt högre inkomst och sysselsättning, och behöver mer sällan försörjningsstöd. Den ökade inkomsten och sysselsättningen visar sig efter några år och kvarstår under lång tid. Det visar en ny rapport från IFAU.

Rapporten utgår ifrån en grupp med nästan 90 000 personer som började på en arbetsmarknadsutbildning under perioden 1996-2002. På längre sikt fick de högre inkomst än jämförbara arbetssökande som inte deltagit i en arbetsmarknadsutbildning. Omedelbart efter utbildningen minskade inkomsten för de som deltagit. Den troliga förklaringen är att de under tiden i utbildning sökt jobb i mindre utsträckning än jämförelsegruppen och därför blivit kvar i arbetslöshet. Efter fyra år hade de som utbildat sig hämtat in skillnaden och hade då 13 procent högre inkomst. Nio år efter utbildningen var inkomsten cirka åtta procent högre. Andelen sysselsatta var högre och andelen med försörjningsstöd mindre bland dem som utbildat sig.

”Utbildningen tycks ge de arbetssökande kunskaper och erfarenheter som är viktiga på arbetsmarknaden. Deltagarnas ställning förbättrades och effekten var kvar under lång tid. Våra resultat kompletterar därför många av de studier som gjorts med kortare uppföljningshorisont och där resultaten har varit mer varierande” , kommenterar en av forskarna bakom rapporten, Johan Vikström, i ett pressmeddelande.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA