Syftet är att ta fram en vägledning som ska vara ett stöd för arbetsgivare i det systematiska arbetsmiljöarbetet och i arbetet med att minska smittspridningen av covid-19 på arbetsplatser.
Syftet är att ta fram en vägledning som ska vara ett stöd för arbetsgivare i det systematiska arbetsmiljöarbetet och i arbetet med att minska smittspridningen av covid-19 på arbetsplatser.

Arbetsmiljöverket ska ta fram stöd om covid-19

CORONA2020-12-14
Arbetsmiljöverket ska snabbt ta fram en vägledning till stöd för arbetsgivare om hur smittspridningen av covid-19 kan minskas på arbetsplatsen. Arbetet ska ske i samråd med Folkhälsomyndigheten.

Regeringen har gett Arbetsmiljöverket i uppdrag att gå igenom myndighetens egna föreskrifter och Folkhälsomyndighetens föreskrifter och allmänna råd för att förhindra smitta av covid-19. Syftet är att ta fram en vägledning som ska vara ett stöd för arbetsgivare i det systematiska arbetsmiljöarbetet och i arbetet med att minska smittspridningen av covid-19 på arbetsplatser.

Vägledningen ska informera om vanliga risker för smitta av covid-19 och hur de kan förbyggas och åtgärdas. Den ska också innehålla råd om hur arbetstagare kan skyddas mot covid-19 när smittan inte kan undanröjas, till exempel genom att använda personlig skyddsutrustning och ha särskilda förhållningsregler.

Vägledningen ska även ge anvisningar om arbetsmiljön vid arbete hemifrån och ge exempel på hur det går att skapa en god arbetsmiljö i hemmet. Den ska också beröra särskilda behov hos vissa grupper, till exempel gravida och minderåriga, eller arbetstagare som tillhör en riskgrupp.

Vägledningen ska enligt uppdraget tas fram skyndsamt så att den kan presenteras 1 februari 2021. Den ska därefter finnas tillgänglig på Arbetsmiljöverkets hemsida. Arbetsmiljöverket ska också sprida information om vägledningen. Regeringen vill ha en skriftlig redovisning av myndigheten om hur uppdraget utförts senast 26 februari.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.