Syftet är att ta fram en vägledning som ska vara ett stöd för arbetsgivare i det systematiska arbetsmiljöarbetet och i arbetet med att minska smittspridningen av covid-19 på arbetsplatser.
Syftet är att ta fram en vägledning som ska vara ett stöd för arbetsgivare i det systematiska arbetsmiljöarbetet och i arbetet med att minska smittspridningen av covid-19 på arbetsplatser.

Arbetsmiljöverket ska ta fram stöd om covid-19

CORONA2020-12-14

Arbetsmiljöverket ska snabbt ta fram en vägledning till stöd för arbetsgivare om hur smittspridningen av covid-19 kan minskas på arbetsplatsen. Arbetet ska ske i samråd med Folkhälsomyndigheten.

Regeringen har gett Arbetsmiljöverket i uppdrag att gå igenom myndighetens egna föreskrifter och Folkhälsomyndighetens föreskrifter och allmänna råd för att förhindra smitta av covid-19. Syftet är att ta fram en vägledning som ska vara ett stöd för arbetsgivare i det systematiska arbetsmiljöarbetet och i arbetet med att minska smittspridningen av covid-19 på arbetsplatser.

Vägledningen ska informera om vanliga risker för smitta av covid-19 och hur de kan förbyggas och åtgärdas. Den ska också innehålla råd om hur arbetstagare kan skyddas mot covid-19 när smittan inte kan undanröjas, till exempel genom att använda personlig skyddsutrustning och ha särskilda förhållningsregler.

Vägledningen ska även ge anvisningar om arbetsmiljön vid arbete hemifrån och ge exempel på hur det går att skapa en god arbetsmiljö i hemmet. Den ska också beröra särskilda behov hos vissa grupper, till exempel gravida och minderåriga, eller arbetstagare som tillhör en riskgrupp.

Vägledningen ska enligt uppdraget tas fram skyndsamt så att den kan presenteras 1 februari 2021. Den ska därefter finnas tillgänglig på Arbetsmiljöverkets hemsida. Arbetsmiljöverket ska också sprida information om vägledningen. Regeringen vill ha en skriftlig redovisning av myndigheten om hur uppdraget utförts senast 26 februari.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA