Arbetsro på personalens önskelista

DO2011-02-08

Bland de anställda på DO har nyheten om Katri Linnas förflyttning mottagits med blandade känslor. Men nu hoppas personalen att chefsbytet ska ge arbetsro.

Verksjuristen Anders Bergstrand tror att Håkan Sandesjö kan skapa lugn på myndigheten.
– Han är ju känd i organisationen eftersom han avvecklade de gamla myndigheterna. Han är en habil jurist som nog kan stadga upp verksamheten.
Men han är förvånad över regeringens brådska att byta chef:
– De var otåligare än jag räknat med. I årsberättelsen som kommer snart ser vi att mycket positivt hänt och handläggningstiderna kortats. Där försvinner en del av argumenten för en förflyttning. Visst har det funnits problem, men ledningen var på rätt väg.
Utredaren Märit Borgström var tidigare chef för administrativa enheten. Hon tycker att regeringen tog ett klokt beslut:
– Klagomålen över Katri Linnas ledarstil har varit återkommande och det har skapat problem i organisationen. Att avsätta henne löser inte alla problem, men det ger möjlighet till den nystart myndigheten behöver.

Vill ha plan för arbetsmiljön

Per Holfve är nytt skyddsombud och har hunnit träffa nye chefen som hastigast:
– Det är viktigt att arbetsmiljön blir bättre och vi har satt igång ett arbete. Jag hoppas vår nye gd fortsätter med detta. Det finns en hel del att ta itu med.
Bland det första han vill se är en plan för hur man ska jobba med arbetsmiljön.
– Ministern beskrev det ju lite som en nystart. Allt som kan återskapa förtroendet för ledningen är bra.

Huvudskyddsombudet Pilar Barrera säger att arbetet med att följa upp arbetsmiljöenkäten fortsätter som planerat. Varje enhet ska gå igenom enkäten och därefter ska det göras en åtgärdsplan för hela myndigheten.
– Nu vill vi att det blir bättre för alla så att vi kan ägna oss åt det som är våra huvudsakliga arbetsuppgifter, säger hon.

Pressekreterare Eva Rosengren sitter i STs avdelningsstyrelse och är inte förvånad över att Katri Linna byttes ut:
– Det var väntat med tanke på den massiva kritiken mot Katri Linnas ledarskap och diskussionen om arbetsmiljön. Men andra blev chockade över regeringens beslut. Nu måste vi ta tag i den dagliga verksamheten och få lugn och ro. Folk vill arbeta och göra ett bra jobb.

Christine Gilljam, samordnare, tycker att det varit en jobbig tid:
– De senaste veckorna har inte varit roliga. Men det har det inte varit den övriga tiden heller. Det händer mycket när man slår ihop myndigheter. Medarbetarna kom förväntansfulla till sammanslagningen, men vi har inte närmat oss ett läge där vi får stabilitet.

Hoppas på stabilitet

Därför tycker Christine Gilljam att regeringens beslut att byta DO var rimligt:
– Det blev för mycket diskussion om myndighetens inre liv. Och det är också en trovärdighetsfråga. Nu hoppas jag att den vikarierande ombudsmannen kan få stabilitet i våra handläggningsrutiner så att basarbetet känns tryggt.

Sacos styrelse på DO har bestämt att de enbart ska diskutera läget internt, förklarar Susanna Lundmark som är ledamot i styrelsen:
– Katri Linna och DO är ett avslutat kapitel. Nu ser vi fram emot en nystart, säger hon.
STs avdelningsordförande Eva Nikell säger att hon inte vill uttala sig för ST Press.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA