STs ordförande: Ta tillvara engagemanget

DO2011-02-08

STs ordförande Annette Carnhede tycker att DOs uppdrag tappats bort i debatten. Hon anser att den handlat för mycket om personen Katri Linna och för lite om sakfrågorna.

Många ST-medlemmar har hört av sig till förbundsordföranden.
– De är oroliga. Situationen bekymrar mig, myndigheten tappar fokus på de viktiga arbetsuppgifterna.
Annette Carnhede har besökt ST-avdelningen på DO. Hon konstaterar att många anställda har en svår situation och säger att ingen ska behöva må dåligt på sin arbetsplats.

Beredd ge centralt stöd

Men i det lokala facket går åsikterna isär om ledarskapet och om orsakerna till problemen.
– Det har skapat turbulens på arbetsplatsen, bland medarbetarna och i vårt lokala fack. Det är olyckligt. Vi följer detta från centralt håll och är beredda att hjälpa till med stöd.
Både Katri Linnas försvarare och kritiker har haft synpunkter på Annette Carnhedes uttalanden i medier.
– Det man säger i intervjuer blir klippt så att det kan uppfattas på olika sätt. Bland annat därför är det så viktigt med direktkontakter med medlemmarna.

Hur ser du på regeringens beslut att flytta Katri Linna?
– Jag har aldrig uttalat mig för eller emot Katri Linna. Jag befarar att regeringen tror att den löser situationen genom att byta myndighetschef. Det är naivt, i så fall.

Annette Carnhede beklagar att debatten om DO har dominerats av personfrågor i stället för sakfrågor. På arbetsplatsen har parterna, enligt henne, kommit igång med ett förbättringsarbete.
– Man har haft en god dialog. Det är alltid bäst om man får lösa sina egna arbetsmiljö­problem själv. Nu hoppas jag att regeringen ger DO förutsättningarna så att medarbetarnas kompetens och engagemang tas till vara. Och jag ser fram emot att i stället få diskutera myndighetens viktiga uppdrag.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA