Chefsbyte ska ge DO »nystart«

DO2011-02-08

Integrationsministern: Arbetsmiljön ett skäl till förflyttningen
Den 1 februari meddelade integrationsminister Erik Ullenhag att Katri Linna får lämna posten som chef för Diskrimineringsombudsmannen. Som främsta skäl angav han långa handläggningstider.

Kritiken mot DO och Katri Linna har vuxit i styrka. Myndigheten har vid upprepade tillfällen fått kritik av JO för långa handläggningstider, Riksrevisionen har påtalat brister i årsredovisningen och en medarbetarenkät har lyft fram problem med den psykosociala arbetsmiljön.
Men beslutet att med omedelbar verkan förflytta Katri Linna till Regeringskansliet kom ändå överraskande. Vid en presskonferens förklarade integrationsminister Erik Ullenhag att regeringen nu vill ge DO en nystart och stärka arbetet mot diskriminering.

Sammantagen bedömning

Han angav de långa handläggningstiderna som främsta skäl till att byta ut DOs chef, men sade också att det var en sammantagen bedömning som lett till regeringens beslut.
Den pressade arbetsmiljön är en del i den bedömningen, säger Erik Ullenhag till ST Press.
– Att jobba i statlig tjänst ska vara attraktivt och de anställda ska känna att de kan påverka sin vardag, förklarar han.
Håkan Sandesjö, tidigare generaldirektör på utlänningsnämnden och tillförordnad generaldirektör på Konsumentverket, går nu in som vikarierande DO tills en ny ombudsman utsetts.

När ST Press kontaktar Håkan Sandesjö har han ännu inte installerat sig på sin nya arbetsplats och kan därför inte säga så mycket om hur han vill lägga upp jobbet.
– Men DO arbetar med angelägna frågor och jag ska göra mitt bästa för att driva verksamheten på ett bra sätt.
Han säger också att det inte är första gången det är oro på en myndighet, något man måste lösa på bästa sätt.
– I det ingår också att skapa en god arbetsmiljö, säger Håkan Sandesjö.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA