Arbetstidsregler ses över

EU2004-02-24

Allt fler länder har börjat använda sig av det undantag som finns i EUs arbetstidsdirektiv. Det var Storbritannien som fick igenom en undantagsparagraf när direktivet antogs 1993, men nu vill även länder som Frankrike, Tyskland och Spanien med flera ha rätt att kringgå reglerna.

Mot detta missbruk har Europafacket reagerat skarpt. Generalsekreteraren John Monks anser att det är särskilt allvarligt om de anställdas rättigheter inom EU urholkas inför den förestående utvidgningen.

Europafacket har nu fått stöd av Europaparlamentet som den 11 februari uttalade sig för att undantagsparagrafen ska fasas ut så snart som möjligt.

Även EU-kommissionen anser att undantagsreglerna har överutnyttjats.

Nu pågår konsultationer med arbetsmarknadens parter fram till den 31 mars. Direktivet innehåller bland annat regler om maximal veckoarbetstid på 48 timmar och en dygnsvila på minst elva timmar.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

EU
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA