Arlandapersonal hinner inte äta

MENZIES AVIATION2015-08-24

Stressen gör det svårt för personalen att hinna med pauser och måltidsuppehåll på Menzies Aviation på Arlanda. Det anser Arbetsmiljöverket som kräver att företaget riskbedömer schemat.

Stressen på Menzies Aviation på Arlanda är ibland så intensiv att personalen inte hinner med att ta pauser eller måltidsuppehåll.

Arbetsmiljöverket besökte företaget i mitten av augusti.

– Vi har haft en sittning gällande situationen på Pax, det vill säga incheckning, lounge och biljettkontor, säger arbetsmiljöinspektör Torbjörn Olsson.

Enligt kollektivavtalet får personalen ta måltidsuppehåll när det blir tid över mellan flygavgångarna.

– Problemet är bara att det är svårt att hinna emellan med pauser och måltidsuppehåll, säger Torbjörn Olsson.

Eftersom det kollektivavtalade måltidsuppehållet ersätter lagstadgad rast, kan Arbetsmiljöverket endast kräva att företaget och skyddsombuden samverkar kring en riskbedömning av schemaläggningen.

– Pauserna och måltidsuppehållet är till för att man ska kunna vila och äta i lugn och ro. Men det ska inte behöva gå fem eller sex timmar mellan pauserna, säger Torbjörn Olsson.

Vid inspektionen upptäckte arbetsmiljöinspektören dessutom att Menzies Aviation saknar vissa rutiner i sitt systematiska arbetsmiljöarbete. Därför måste företaget ta fram rutiner för regelbundna undersökningar av arbetsmiljön. Företaget måste även se till så att de som får till uppgift att jobba med arbetsmiljön utbildas.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.