Åsa vill att alla hot på jobbet ska polisanmälas

HOT2005-05-11

Nolltolerans mot hot och våld gör att allt fler arbetsförmedlare idag anmäler tillbud. Det tror Åsa Rydberg i Malmö, som själv blivit hotad.

Av:  Ann-Charlotte Viklund

Enbart i Skåne har det hittills i år anmälts fler fall av hot och våld än under hela 2004.

–Jag blir faktiskt glad när jag hör det, eftersom jag tror att mörkertalet hittills varit stort. Det betyder också att vi gör ett bra jobb. Vi ska helt enkelt inte acceptera att arbetssökande inte följer gällande regler.

Ett och ett halvt år har gått sedan Åsa Rydberg anmälde den man som hotade ”sätta dit” henne för att hon stängt av honom från aktivitetsgarantin. Det som hände var fruktansvärt, men hon vill ändå berätta för att fler av hennes kollegor ska våga anmäla liknande fall.

Mannen som hotade Åsa Rydberg gjorde det trots att en kollega fanns i rummet. Det var kollegan som propsade på att göra en polisanmälan.

Stod i trappen mittemot

När Åsa samma dag, efter att ha lagt sina döttrar, gick ut på balkongen, stod mannen hånleende i den belysta trappuppgången i huset mitt emot. Trots att han sagt att han inte skulle göra något själv, eftersom han ”hade kontakter”, fick hon panik. Hon ringde polisen och gjorde en ny anmälan, väckte barnen, tog en taxi och åkte till en kompis.

Följande morgon såg arbetsgivaren till att hon fick psykologhjälp och livvakt dygnet runt i en veckas tid.

Mannen fick betala skadestånd

–Det blev naturligtvis en kris på kontoret. Vi pratade mycket om det som hänt. Så småningom lyckades jag ändå återerövra min vardag.

Efter ett halvår blev det rättegång, mannen som hotat Åsa fick två års villkorlig dom, hon det skadestånd hon begärt.

–Historien slutade i mitt fall bra. Jag har lärt mig att hantera det som hänt. Arbetskamraternas stöd har betytt väldigt mycket. De har fått mig att förstå att jag faktiskt gjort ett bra jobb; annars hade detta inte hänt. Dessutom har jag hört att mannen som hotade mig nu har ett riktigt arbete – efter sju år som arbetslös.

Idag arbetar Åsa Rydberg i kvinno-KrAmi, ett samarbetsprojekt mellan Malmö stad och kriminalvården. Det går ut på att hjälpa unga tjejer med en stökig bakgrund ut i arbetslivet.

KRAFTIG ÖKNING

2004 anmäldes 159 tillbud med inslag av hot och våld mot arbetsförmedlare. Jämfört med 2003 en ökning med 55 fall, eller drygt 50 procent.

Bland formellt anmälda arbetsskador 2004 hade 11 inslag av hot och våld. 2003 var motsvarande siffra 12.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA