Åtalade för sålda uppehållstillstånd

MIGRATIONSVERKET2015-03-11
Två tjänstemän vid Migrationsverket står inför rätta i Malmö tingsrätt, åtalade för att ha sålt uppehållstillstånd. En tredje man har åtalats för att han hjälpt till att ordna falska pass och handlingar.

Tre män som kan ha sålt uppehållstillstånd till flera hundra personer är åtalade för mutbrott, grovt mutbrott, tjänstefel och urkundsförfalskning, skriver Sydsvenskan. Deras pris för att ordna ett falskt uppehållstillstånd har varit 50 000-180 000 kronor, inklusive ett falskt bulgariskt pass. Rättegången inleddes idag och beräknas pågå en månad.

Enligt åtalet har de tre med hjälp av falska papper omvandlat personer från Mellanöstern och Nordafrika till bulgariska medborgare. Därigenom har de enkelt kunnat fatta beslut att ge dem rätt att stanna i Sverige. Brotten ska ha begåtts under våren och sommaren 2008.

”Jag betraktar brotten som grova i och med att de gjorts systematiskt och under myndighetsutövning. De har missbrukat sin position å det grövsta genom att utnyttja den gentemot utsatta människor”, säger kammaråklagare Robert Engstedt till tidningen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.