Mutmisstankar på Migrationsverket

MIGRATIONSVERKET2013-01-29
En anställd och en före detta anställd på Migrationsverket är misstänkta för grovt mutbrott. De greps i morse i Malmö.

Medarbetarna misstänks  ha sålt uppehållstillstånd och andra handlingar till ett tiotal personer som ska ha betalat mellan 50 000 och 100 000 kronor för att få stanna i Sverige. De anställda ska ha använt sig av falska pass och arbetsintyg, rapporterar SVT.

Misstankarna väcktes i början av förra året när myndighetens egna internutredare gick igenom en av de anställdas ärenden. I juni 2012 vände sig myndigheten till polisen och gjorde en anmälan.

Migrationsverkets generaldirektör Anders Danielsson skriver i ett pressmeddelande att myndigheten nu kommer att se över rutiner och regler. ”Jag ser mycket allvarligt på misstankarna att medarbetare på Migrationsverket ska ha gjort sig skyldig till mutbrott. Det är viktigt att polis och åklagare nu utreder misstankarna för att få klarhet i frågan”, skriver han.

Migrationsverket ska också undersöka om det går att hitta sätt för att snabbare föra över information mellan myndigheten och Skatteverket. Det skulle minska risken att någon folkbokförs enligt ett förfalskat uppehållstillstånd.

Anders Danielsson skriver att man också kommer att utforma tydligare regler för vilka slagningar som medarbetare får göra i myndighetens datasystem.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.