Åtalsanmäls för brott mot tystnadsplikten

SIS2020-01-10
En behandlingsassistent vid en av Statens institutionsstyrelses institutioner för vård av missbrukare åtalsanmäls av personalansvarsnämnden för brott mot tystnadsplikten. Den anställda ska ha lämnat sekretessbelagd information om en klient till dennes tidigare partner.

Personalansvarsnämnden vid Statens institutionsstyrelse, SiS, har beslutat att anmäla en anställd till åtal, sedan det kommit fram att hon i en konversation på Facebooks meddelandefunktion lämnat ut information om en intagen till hans före detta flickvän. Ansvarsnämnden konstaterar i sitt beslut att den som misstänks för att ha brutit mot tystnadsplikten enligt brottsbalken ska anmälas till åtal.

Enligt SiS utredning har behandlingsassistenten röjt uppgifter om en klient vid LVM-hemmet. Uppgifterna gällde en enskilds personliga förhållanden och omfattades av sekretess. Flera av de uppgifter som lämnades till klientens före detta flickvän var enligt utredningen av sådan natur att klienten sannolikt har lidit men. Det var klienten själv som anmälde det inträffade till SiS.

Ansvarsnämnden konstaterar att behandlingsassistenten har fått information om sekretess och undertecknat en erinran om sekretess. Nämnden anser att det finns skälig misstanke om att behandlingsassistenten har gjort sig skyldig till brott mot tystnadsplikt av sådan grad att nämnden är skyldig att anmäla henne till åtal.

Händelsen inträffade 16 augusti förra året. Redan samma dag kallades den anställde till samtal med arbetsgivaren och arbetsbefriades omedelbart med lön. Hennes tidsbegränsade anställning vid SiS avslutades 31 oktober.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.