Återhämtning för museerna

MUSEER2022-09-12

Sveriges museer har under sommaren återhämtat sig från tappet under pandemin och besökssiffrorna är i stort sett tillbaka på 2019 års nivå, visar en sammanställning. Skansen, Vasamuseet, Nordiska museet och Naturhistoriska riksmuseet återfinns alla i toppen.

Mer än sex miljoner museibesök under perioden juni–augusti redovisas i riksförbundet Sveriges museers sammanställning. Det är en ökning med nästan 60 procent från förra året.

”Vi har haft en fantastisk sommar på museerna där besökarna äntligen är tillbaka, men vi är ännu inte uppe i full marschtakt”, konstaterar generalsekreterare Gunnar Ardelius i ett pressmeddelande.

Enligt förbundets sammanställning har det också skett en viss ekonomisk återhämtning i verksamheterna, men oro kvarstår efter pandemiårens publiktapp:

”Nu krävs politiskt mod och fortsatta ekonomiska satsningar för att museernas unika förmåga att förmedla kunskap, skapa möten och spegla vår samtid ska kunna upprätthållas”, betonar Gunnar Ardelius i pressmeddelandet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Kultur Corona
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.