Återhämtning för museerna

MUSEER2022-09-12
Sveriges museer har under sommaren återhämtat sig från tappet under pandemin och besökssiffrorna är i stort sett tillbaka på 2019 års nivå, visar en sammanställning. Skansen, Vasamuseet, Nordiska museet och Naturhistoriska riksmuseet återfinns alla i toppen.

Mer än sex miljoner museibesök under perioden juni–augusti redovisas i riksförbundet Sveriges museers sammanställning. Det är en ökning med nästan 60 procent från förra året.

”Vi har haft en fantastisk sommar på museerna där besökarna äntligen är tillbaka, men vi är ännu inte uppe i full marschtakt”, konstaterar generalsekreterare Gunnar Ardelius i ett pressmeddelande. 

Enligt förbundets sammanställning har det också skett en viss ekonomisk återhämtning i verksamheterna, men oro kvarstår efter pandemiårens publiktapp:

”Nu krävs politiskt mod och fortsatta ekonomiska satsningar för att museernas unika förmåga att förmedla kunskap, skapa möten och spegla vår samtid ska kunna upprätthållas”, betonar Gunnar Ardelius i pressmeddelandet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Kultur Corona
Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.