Avdragsförbud problem för myndigheter

STATSFÖRVALTNING2015-12-18

Avdragsförbudet för moms på kostnader för bostäder ställer till med problem för flera myndigheter. Det redovisar Ekonomistyrningsverket, ESV, i en rapport till regeringen.

ESV har på uppdrag av regeringen gjort en inventering av hur momsförordningen tillämpas i förhållande till mervärdesskattelagen. ESV identifierar ett antal problem hos myndigheterna beroende på lagstiftningen.

Framför allt är det regeln i mervärdesskattelagen om avdragsförbud för moms på kostnader för stadigvarande bostad som ställer till problem för flera myndigheter. Migrationsverket får problem eftersom Skatteverket klassificerar många av de flyktingbostäder som Migrationsverket tillhandahåller som stadigvarande bostäder.

”Problemet är att det finns många olika omständigheter som påverkar bedömningen av om boendet ska betraktas som stadigvarande bostad eller inte. Det gör att det är komplicerat för Migrationsverket att i alla enskilda fall bedöma om boendet omfattas av avdragsförbudet för ingående moms eller inte”, skriver ESVs utredare Anne-Marie Ögren i ett pressmeddelande.

Avdragsförbudet påverkar också myndigheter som Statens fastighetsverk, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, Kriminalvården samt universitet och högskolor. Myndigheterna har också problem med att avgöra i vilka fall deras bostäder ska betraktas som stadigvarande bostad.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA