Avskedad får tillbaka jobbet efter dom i AD

MIGRATIONSVERKET2019-08-12

För ett år sedan avskedades Daniel López från Migrationsverket, där han varit anställd i över 30 år. Men i juli ogiltigförklarade Arbetsdomstolen, AD, avskedet och nu är han tillbaka på jobbet.

När det uppdagades att Daniel López gjort ett stort antal otillåtna slagningar i en av Migrationsverkets databaser blev han avskedad.

– Men myndigheten har inte brytt sig om i vilket syfte han gjort slagningarna, vilket vi tycker är av största vikt, säger Jessica Berlin, förbundsjurist på ST och den som företrätt honom i AD.

Själv har han aldrig förnekat slagningarna, utan menar att han gjort dem i servicesyfte för att meddela närstående personer och bekanta status i deras ärende, när de inte lyckats komma fram till kundtjänst. Han har aldrig ändrat i ärendena eller röjt sekretessbelagda uppgifter.

– Till saken hör att de flesta slagningarna har skett under en tid då trycket på Migrationsverket var väldigt hårt. Handläggningstiderna var oerhört långa och folk ringde hela tiden för att få veta status i sina ärenden, säger Jessica Berlin.

I juli meddelade AD sin dom: avskedandet ogiltigförklaras. I domslutet skriver AD att Daniel López förtjänar allvarlig kritik för att han medvetet gjort otillåtna slagningar, men att det inte varit så allvarligt att Migrationsverket haft tillräckliga skäl för avskedet. Myndigheten borde i stället ha utdelat en disciplinpåföljd och gett honom möjlighet att förändra sitt felaktiga beteende.

Sedan några veckor är Daniel López tillbaka på Migrationsverket.

– Det senaste året har varit fruktansvärt påfrestande både för mig, min familj och mina vänner. Men nu går jag vidare med huvudet högt utan att se mig om. Det har varit skönt att komma tillbaka och träffa mina kolleger och jag upplever att de är uppriktigt glada över att jag är tillbaka, säger han.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsrätt
Inlagt av Niklas (ej verifierad) tis, 08/20/2019 - 09:06
Vad skönt att närstående skall få en ingång i myndighetsbeslut. Det är väl ändå dit vi är på väg. En bra start!

Det är inte längre möjligt att kommentera artikeln.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA