Avtal klart inom järnvägsinfrastruktur

AVTALSRÖRELSE2013-09-11
ST-medlemmarna på Infranord har ett nytt centralt avtal. Det är treårigt och ger löneökningar i nivå med övriga arbetsmarknaden.

På onsdagseftermiddagen skrev ST på ett nytt kollektivavtal i Almegas bransch järnvägsinfrastruktur där bolaget Infranord ingår.

Avtalet löper från 1 februari i år till 31 mars 2016. Under den perioden blir det tre lönerevisioner som sammanlagt ger minst 6,8 procent. Det är i nivå med det så kallade märket som parterna i industrin enades om i våras.

– Medlemmarna med individuell lönesättning får rätt till ett årligt lönesamtal med sin lönesättande chef. Den chefen ska ha mandat att genomföra samtalet samt korrekt utbildning, säger STs förhandlingsombudsman Maria Olwæus.

Hon framhåller också en sjätte föräldralönemånad som en framgång för facken i förhandlingarna.

Sent i processen dök frågan om uppräkning av ersättningarna vid förrättningar upp. På den fackliga sidan hade man tagit för givet att dessa ersättningar skulle räknas upp i samma takt som övriga löner. Men det ville inte arbetsgivarsidan.

– På den punkten fick vi inte igenom våra krav, säger Maria Olwæus.

Avtalet innehåller överenskommelser om två arbetsgrupper, en som handlar om yrkeskompetensutveckling och en som handlar om skyddsombudens utbildning.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.