Avtalsråd fick chockbesked om lönen

FK2004-05-31

Nästan hälften av försäkringskassornas anställda har en lön som är 20–25 procent lägre än för motsvarande jobb i staten.

Av:  Ann-Charlotte Viklund

– Det är naturligtvis orealistiskt att tro att man kan överbrygga upp till 2 500 kronors löneskillnader på en gång, men STs linje är att ta krafttag NU. Efter denna avtalsperiod ska det se betydligt bättre ut, säger STs förhandlingschef Johan Tengblad.

Han är noga med att poängtera att det ingalunda handlar om några generella lönelyft utan om att uppvärdera arbetsuppgifter som går att jämföra med motsvarande arbeten inom staten.

Jobb på försäkringskassan har alltid varit dålig betalt. Men att löneskillnaderna var så tydliga för så stora grupper, blev en chock för många av deltagarna i avtalsrådet för ST inom Försäkringskassan.

Efter sammanslagningen mellan FF och ST har det blivit möjligt att jämföra arbetsuppgifter och löner i detalj. För försäkringskassans del är resultatet nedslående: I ”familjen 305” (allmänt utredningsarbete) – där 88 procent av de anställda finns – är lönen i flera fall 20–25 procent lägre.

På handläggarnivå ligger lönerna i nivå med motsvarande arbete på STs övriga avtalsområden.

Det finns även stora skillnader i lönespridningen: Inom försäkringskassan är lönestrukturen mycket sammanpressad, medan den inom det statliga avtalsområdet är mer än dubbelt så stor för vissa grupper.

–En nödvändig konsekvens av högre löner blir också en större lönespridning, konstaterar Johan Tengblad.

ST inom Försäkringskassan har räknat ut att det krävs drygt 700 miljoner kronor för att i lön uppvärdera det arbete som idag utförs på försäkringskassorna.

–Det är kompetenskraven i den nya statliga myndigheten som gör en sådan uppvärdering befogad. Med dagens löner kommer man annars inte att få den personal man behöver, säger Johan Tengblad.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA