Bättre stöd för digitala investeringar behövs

DIGITALISERING2020-12-11

Regeringens styrning och stöd för digitala investeringar behöver förbättras, konstaterar Myndigheten för digital förvaltning, Digg, i en rapport. Regeringen behöver bland annat ge tydligare mandat, anser myndigheten.

I en slutrapport om styrningen av digitala investeringar påtalar Digg att stödet och styrningen från regeringen behöver förbättras för att offentlig förvaltning enklare ska kunna delta i och genomföra gemensamma digitala investeringar och möta framtiden. Kommande stora och strategiskt viktiga digitaliseringssatsningar inom offentlig sektor kommer till stor del att handla om att skapa gemensamma lösningar. Enligt Digg togs ett stort steg i den riktningen när regeringen i den senaste budgetpropositionen satte av pengar till den förvaltningsgemensamma digitala infrastrukturen.

Enligt rapporten kan regeringen hjälpa myndigheterna att genomföra bättre gemensamma digitala investeringar genom att ge tydligare mandat, peka ut ansvar för uppföljning och undanröja ekonomiska och rättsliga hinder. Digg ser också behov av och efterfrågan på mera kunskap och stöd inom det området. I rapporten föreslås att vägledningen för nyttorealisering utvecklas, så att den ger mer stöd vid gemensamma digitala investeringar. Bland annat genom ett tydligare samhällsekonomiskt perspektiv.

Digg föreslår att det inrättas ett rättsligt beredningsorgan inom Regeringskansliet för att undanröja hinder i form av regelverk. Digg vill också ha regeringens uppdrag att tillsammans med Expertgruppen för digitala investeringar ge riktat stöd vid strategiskt viktiga digitala investeringar.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA