Bättre stöd för digitala investeringar behövs

DIGITALISERING2020-12-11
Regeringens styrning och stöd för digitala investeringar behöver förbättras, konstaterar Myndigheten för digital förvaltning, Digg, i en rapport. Regeringen behöver bland annat ge tydligare mandat, anser myndigheten.

I en slutrapport om styrningen av digitala investeringar påtalar Digg att stödet och styrningen från regeringen behöver förbättras för att offentlig förvaltning enklare ska kunna delta i och genomföra gemensamma digitala investeringar och möta framtiden. Kommande stora och strategiskt viktiga digitaliseringssatsningar inom offentlig sektor kommer till stor del att handla om att skapa gemensamma lösningar. Enligt Digg togs ett stort steg i den riktningen när regeringen i den senaste budgetpropositionen satte av pengar till den förvaltningsgemensamma digitala infrastrukturen.

Enligt rapporten kan regeringen hjälpa myndigheterna att genomföra bättre gemensamma digitala investeringar genom att ge tydligare mandat, peka ut ansvar för uppföljning och undanröja ekonomiska och rättsliga hinder. Digg ser också behov av och efterfrågan på mera kunskap och stöd inom det området. I rapporten föreslås att vägledningen för nyttorealisering utvecklas, så att den ger mer stöd vid gemensamma digitala investeringar. Bland annat genom ett tydligare samhällsekonomiskt perspektiv.

Digg föreslår att det inrättas ett rättsligt beredningsorgan inom Regeringskansliet för att undanröja hinder i form av regelverk. Digg vill också ha regeringens uppdrag att tillsammans med Expertgruppen för digitala investeringar ge riktat stöd vid strategiskt viktiga digitala investeringar.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.