Begränsad förändring efter metoo-uppropen

ARBETSMILJÖ2019-11-06
Mer än sju av tio har inte märkt av någon förändring på sin arbetsplats efter metoo-uppropen, enligt en undersökning som Novus genomfört på uppdrag av TCO.

På uppdrag av TCO har Novus ställt frågor till 1 172 yrkesverksamma i Sverige om hur de uppfattar att deras arbetsplats har påverkats av metoo-uppropen hösten 2017. 72 procent svarar att de inte har märkt av någon skillnad. Var femte, 19 procent, uppger att de har märkt en skillnad före och efter #metoo på sin arbetsplats. En av tio, 9 procent, är osäkra på om de har märkt någon skillnad. 

Bland dem som har märkt en skillnad efter metoo-uppropen uppger många att det råder en större medvetenhet om sexuella trakasserier och att det inte är lika okej att dra skämt med sexuellt innehåll.

På frågan ”Är det tydligt på din arbetsplats vem du ska vända dig till om du eller någon annan blir utsatt för sexuella trakasserier?” svarar fyra av fem ja. 

Var tredje svarar jakande på frågan ”Har din arbetsgivare tagit frågan om sexuella trakasserier på större allvar de senaste två åren?”. Lika många svarar att arbetsgivaren inte tar frågan på större allvar och den sista tredjedelen svarar att de inte vet.  En av fyra önskar att deras arbetsgivare skulle göra mer för att förebygga och hantera sexuella trakasserier. 

Totalt anser mer än varannan att metoo-uppropen lett till en förbättrad arbetsmiljö på din arbetsplats. Drygt var tredje säger att de inte vet om metoo-uppropen har lett till en bättre arbetsmiljö. Bara var tionde anser att uppmärksamheten kring metoo har lett till förbättrad arbetsmiljö på arbetsplatsen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.