Annons:

Bild: Mostphotos

Begränsad strejkrätt kan införas redan i sommar

ARBETSRÄTT2019-02-15

Den nya lagen om fredsplikt på arbetsplatser där det finns kollektivavtal skulle börja gälla först nästa år. Men nu skyndas arbetet på.

Utredningen om begränsad strejkrätt tillsattes av arbetsmarknadsminister Ylva Johansson, S, under konflikten i Göteborgs hamn förra året. En konflikt som ännu inte är löst, utan strejk pågår.

Lagen innebär att rätten att ta till strejk mot en arbetsgivare som redan är bunden av avtal med ett annat fackförbund begränsas. Men det finns undantag – om syftet är att uppnå kollektivavtal.

LO, TCO, Saco och Svenskt Näringsliv har varit med och utarbetat förslaget och har därför inte haft några invändningar under remissrundan. Inte heller Offentliganställdas förhandlingsråd, där ST ingår, hade några synpunkter på förslaget.

”Konflikträtten ska fortsatt vara stark på svensk arbetsmarknad men lika villkor ska gälla för alla. Ett fackförbund ska alltid ytterst kunna ta till konflikt för att uppnå kollektivavtal men innan det sker ska man förhandla och om kraven uppnås ska man återgå till arbete”, skriver Ylva Johansson i ett pressmeddelande.

Lagen skulle börja gälla nästa år, men kommer troligtvis att kunna träda i kraft redan i sommar, skriver Ylva Johansson:

”Min bedömning är nu att propositionen kommer att kunna lämnas i så god tid att det föreslagna datumet för ikraftträdande kan bli redan under sommaren. Detta förutsätter dock att lagrådet inte har någon allvarlig kritik och en skyndsam behandling i riksdagen.”

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsrätt
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA