Inskränkt strejkrätt utreds

ARBETSRÄTT2017-08-25
Mot bakgrund av den långvariga konflikten i Göteborgs hamn låter regeringen utreda skärpningar av konfliktreglerna. STs ordförande Britta Lejon varnar för inskränkningar i rätten till facklig organisering.

Utredningen kan bland annat resultera i ett förbud mot stridsåtgärder av ett fackförbund om ett annat fackförbund redan har kollektivavtal med arbetsgivaren.

Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson, S, aviserade översynen när hon var i Göteborg i maj, under den segslitna konflikten med strejk och lockout i Göteborgs hamn. Den fackliga parten i konflikten är Hamnarbetarförbundet, som inte har kollektivavtal med arbetsgivaren APM Terminals.

Det har däremot fackförbundet Transport, och så länge det avtalet gäller har Transports medlemmar fredsplikt. Hamnarbetarförbundets medlemmar har inte fredsplikt utan kan ta till stridsåtgärder när som helst.

Regeringens motiv för att utreda en lagskärpning är att arbetsgivarnas intresse av att teckna kollektivavtal kan minska om det inte fungerar som ett sätt att ”köpa arbetsfred”. I förlängningen skulle det försvaga den svenska modellen, enligt regeringen.

Utredaren Tommy Larsson, som är sakkunnig på arbetsmarknadsdepartementet, ska därför bedöma hur den här typen av konflikter kan hindras. Ett alternativ är att införa ett förbud mot stridsåtgärder av ett fackförbund om ett annat fackförbund redan tecknat kollektivavtal med arbetsgivaren. Ett annat kan vara att inrätta en särskild nämnd. Nämnden skulle enligt utredningsdirektiven ha mandat att bestämma vilket kollektivavtal som ska gälla i en viss bransch, och alla fackliga organisationer skulle därefter vara bundna av fredsplikt.

Regeringen vill även undersöka om det behövs begränsningar när det gäller konflikter som inte handlar om avtalsvillkor, utan exempelvis arbetsmiljöfrågor eller arbetsgivarens rätt att leda och fördela arbetet.

STs ordförande Britta Lejon säger att hon förstår att regeringen känt sig tvingad att agera med tanke på läget i Göteborgs hamn. Men hon varnar för lagändringar som inskränker grundläggande rättigheter på arbetsmarknaden.

– Det här handlar inte bara om den svenska arbetsmarknadsmodellen utan också om den svenska demokratin. Jag ser en risk att vi får en inskränkning i vilka kollektivavtal som får finnas, att bara organisationer som arbetsgivaren godkänt får teckna kollektivavtal.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsrätt
Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.