Behöver inte lämna ut löneuppgifter

POLISEN2012-04-05
Polisen i Stockholms län gjorde rätt när den vägrade att lämna ut detaljerade löneuppgifter för civilanställda till fackförbundet Seko. Det anser kammarrätten i Stockholm.

Seko begärde inför löneförhandlingar i höstas ut uppgifter om alla civilanställda hos polisen i Stockholms län: namn, födelsedatum, anställningsdatum, enhet, titel, funktion, löneklassificeringskod, grundlön och tillägg.  Arbetsgivaren vägrade. Ett utlämnande av så detaljerade uppgifter skulle hota rikets säkerhet och även skada polisens framtida verksamhet, enligt myndigheten.

Seko och de andra fackförbunden ST och Saco har ändå fått de flesta uppgifterna, men namn och personnummer framgår bara för medlemmarna i respektive förbund.

Seko förklarade efter avslaget att de inte kunde gå in i löneförhandlingar utan de begärda uppgifterna och överklagade beslutet till kammarrätten. Förbundet hävdade bland annat att de behövde uppgifterna för att kunna se om det fanns osakliga löneskillnader mellan de olika fackliga organisationerna. Men kammarrätten i Stockholm instämmer med polismyndigheten att uppgifterna omfattas av sekretess.
 

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.