"Beredskapsläge" på Migrationsverket

ASYLPROCESSEN2014-05-21

Migrationsverket har gått in i vad de kallar ett beredskapsläge med anledning av det stora trycket av nykommande asylsökande. Det råder stor brist på boenden för de nyanlända.

Ovanligt många flyktingar har sökt asyl i Sverige de senaste veckorna. Det ökade trycket på Migrationsverket har lett till att myndigheten gått in i vad den kallar ett beredskapsläge för att hantera situationen:

”Vi har sedan ett år tillbaka arbetat med beredskapslägen så man vet vad man ska prioritera. Nu är det fokus på asylprövningen, för vi har sett att antalet sökande ökat och har ökat under de senaste två-tre veckorna. För att kunna möta den ökningen handlar det om att kunna frigöra plats”, säger presschefen Fredrik Bengtsson till Dagens Nyheter.

Enligt tidningens uppgifter har mellan 1 300 och 1 400 personer anlänt varje vecka under maj månad. Under årets första månader sökte i genomsnitt 4 500 personer asyl varje månad.

Enligt Fredrik Bengtsson är det normalt att antalet nyanlända ökar framåt sommaren, men i år kommer ökningen ovanligt tidigt:

”Det man pratar om är att säsongsvariationen kan ha börjat något tidigare, men vi vill inte prata om det förrän det har gått några veckor. Det kan vara en tillfällig variation, ett uppdämt behov, eller många som har väntat i till exempel Libyen och Egypten”, säger han till tidningen.

Den stora svårigheten är att hitta boenden för de nyanlända. Migrationsverkets egna asylboenden är fulla, beroende på att människor som redan fått uppehållstillstånd inte kommer vidare ut till boende i kommunerna.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA