"Besparingar hotar rättssäkerheten"

NYHET2005-02-23

Frivården inom svensk kriminalvård håller på att nedmonteras. Vi vägrar att medverka till det, skriver frivårdsanställda från hela landet till justitieminister Thomas Bodström.

Just nu diskuteras årets budget i kriminalvården, och i slutet av februari kommer Kriminalvårdsstyrelsen i Norrköping att ha en samlad bild av resurserna för anstalter, häkten och frivård runtom i landet.

Men det är uppenbart att det måste till kraftiga nedskärningar och ”effektiviseringar” om inte de nuvarande ekonomiska underskotten ska öka ytterligare.

Och det är detta som ett trettiotal frivårdsenheter, lokala fack och STs avdelning inom kriminalvården protesterar mot i ett öppet brev till Thomas Bodström.

Oro över besparingar

De framför sin stora oro över konsekvenserna av de aviserade besparingarna i frivården. Antalet ärenden per anställd har redan ökat. Personalen kan inte använda kvalificerade utbildningar för att påverka klienterna, eftersom det inte finns resurser att genomföra programmen.

De effektiviseringsförslag som en expertgrupp presenterat döms ut av frivårdens anställda. De baseras på felaktiga tidsstudier och tar som exempel en frivårdsenhet med mycket stora arbetsproblem, anser de (se även ST Press nr 1/05).

”Vi ifrågasätter hela besparingsprocessen och hur klientperspektivet tillvaratagits”, skriver personalen. En risk när frivården nedrustas är att domstolarna oftare väljer fängelse i stället. Det utgör i förlängningen ett hot mot den enskildes rättssäkerhet.

Fakta frivården

Frivården arbetar med utredning, övervakning och påverkan gentemot personer som dömts för brott. Målet är att klienterna ska kunna komma tillbaka till ett normalt liv i samhället och inte återfalla i brott. Frivården ansvarar också för de personer som döms till skyddstillsyn, samhällstjänst, kontraktsvård samt fot- eller elboja.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Rättsväsende
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA