Biståndsmyndighet läggs ned

SADEV2012-09-05

Vid årsskiftet lägger regeringen ned Sadev, Institutet för utvärdering av internationellt biståndssamarbete. Resursslöseri och dålig personalpolitik, anser ST.

Personalen på Sadev i Karlstad fick på tisdagen förhandsbesked om nedläggningen. De utsända från utrikesdepartementet, UD, meddelade också att nuvarande gd Gunilla Törnqvist kommer att få andra arbetsuppgifter och att nuvarande verksamhetschef Lena Fagerlund ska leda Sadev under avvecklingsperioden.

– Reaktionerna på mötet var blandade, säger STs avdelningsordförande Agne Sandberg. En del blev väldigt ledsna, andra hade väl förstått att det lutade åt det hållet – även om vi har försökt att påverka i en annan riktning.

Vägen mot nedläggning startade i maj, då Statskontoret levererade en rapport om kvalitetsbrister i Sadevs granskningar av biståndet. I juni föreslog en arbetsgrupp inom UD en snabb nedläggning. Därefter skulle man analysera hur utvärderingen inom biståndet ska organiseras i framtiden.

Både de lokala facken och STs förbundsledning är kritiska till tågordningen. ”Att lägga ner en myndighet utan besked om vad som ska komma istället är dålig personalpolitik som gör att det blir svårare att rekrytera rätt kompetens”, säger STs ordförande Britta Lejon i ett pressmeddelande.

ST anser också nedläggningen innebär resursslöseri – de politiska partierna är överens om att det behövs en funktion som utvärderar biståndet.

Lokalt har facken riktat hård kritik mot gd Gunilla Törnqvist och har uppvaktat UD i frågan. Hennes ledarstil har till stor del orsakat bristerna i verksamheten, anser de. Även Statskontoret pekade i sin rapport på ledningsproblem.

– Hon har skapat en arbetsmiljö som bara blivit sämre och sämre, säger Agne Sandberg. Vi känner oss utsatta för en kollektiv bestraffning, som bondeoffer.

Det formella beskedet om nedläggning kommer att lämnas i budgetpropositionen 20 september. Därefter kan de omkring 15 medarbetarna sägas upp, men enligt Agne Sandberg kommer sannolikt anställningarna att vara året ut.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA