Blir praktikant – efter 25 år på verket

SKATTEVERKET2010-05-25

Varje vår blir hon inkallad till Skatteverket för att registrera deklarationer i tre månader. Men i år har arbetsgivaren meddelat att en av dessa månader ska vara praktik inom satsningen Lyft, med lägre ersättning som följd.

Kvinnan har varit anställd på Skatteverket i nästan 25 år. 1995 blev hon uppsagd och har sedan dess varit arbetslös eller haft kortare, tillfälliga anställningar. Av rädsla för att mista sina tre månaders inhopp på Skatteverket vill hon vara anonym.

– Jag är väldigt rädd om de här månaderna.

Ekonomisk försämring

Men hon har reagerat mot att Skatteverket i år plötsligt vill att en av de tre månaderna ska vara en praktikplats inom satsningen Lyft.

– Det känns ju konstigt eftersom jag kallas in varje år och kan arbetet.

För henne är det en klar försämring, eftersom den som praktiserar på en Lyftplats får aktivitetsersättning i stället för lön. Och hon är inte ensam om att kallas in med det här upplägget på arbetsplatsen.

– Det är tråkigt, helst av allt vill jag ju ha ett fast jobb.

Holger Hammar, kvalificerad handläggare på Arbetsförmedlingen, vill bara uttala sig generellt.

– Överlag kan det knappast vara motiverat att låta en person vara praktikant i en månad av tre, för ett arbete som hon tidigare varit anställd för. Särskilt inte när det är arbetsuppgifter som organisationen normalt anställer för.

Skatteverkets personaldirektör Elisabeth Bjar Söderlund säger att hon inte vill kommentera enskilda fall.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Rättsväsende
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA