Bolagsverket granskas efter anmälan

INTEGRITET2009-01-30

Fackförbundet Seko har anmält Bolagsverket till Datainspektionen, DI. Förbundet kritiserar i sin anmälan myndighetens system för mätning av medarbetarnas prestationer.

Klagomålet på Bolagsverkets mätmetoder är inte det första.
ST Press skrev om problemet redan 2005 och 2006 anmäldes myndigheten för att ha fört individuell statistik över handläggarnas samtal utan deras samtycke. Även det nya klagomålet gäller i huvudsak detta.

Sekos uppfattning är att det att inte finns rimliga skäl till att mätningar görs på individnivå, utan att det räcker med att mätningar görs på sektionsnivå. Seko hävdar också att en del chefer tagit upp resultaten från mätningarna i lönesamtal och utvecklingssamtal.

Dessutom är Seko kritiskt mot att det i myndighetens nya telefonisystem finns möjlighet att överhöra samtal mellan andra medarbetare. Med anledning av detta skriver Ulf Karnell, informationschef vid Bolagsverket, i en kommentar att myndigheten varken beställt eller vill ha den funktionaliteten. ”Det är självklart inte tillåtet att avlyssna andra medarbetare och det strider mot våra policier”, skriver han.

Datainspektionen har nu begärt in ett yttrande av Bolagsverket.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsmiljö
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA