Välkommen till övervakade gänget

DEBATT: ARBETSFÖRMEDLINGEN2008-12-16

Datorsystemet övervakar även oss, skriver en anställd på Arbetsförmedlingen Kundtjänst. Han känner starkt för den CSN-anställda som skrev om sin oro i förra numret av ST Press.

Jag läste just insändaren från »Empati – ett ord med betydelse« i ST Press nummer 15 och kan bara önska honom välkommen in i gänget, samtidigt som jag lider med honom och känner att jag tillhör en av de ST-avdelningar som satt honom i den situationen.

Även hos oss på Arbetsförmedlingen Kundtjänst har vi infört Teleopti och även hos oss kontrollerar man att vi gör det vi ska var femtonde minut, även hos oss sysslar cheferna med medlyssning och även hos oss får vi diskutera våra tillkortakommanden i enrum med vår chef, där vi diskuterar kvantitet, kvalitet och tillgänglighet, baserat på statistik från Teleopti.

Hos oss har antalet medarbetare sjunkit med drygt 50 personer sedan årsskiftet, men det beror inte på otrivsel, enligt ST och ledning, utan på sociala saker som låg lön och familjeskäl som pendling. Vi var drygt 300 anställda tidigare, nu färre än 250. Kanske är det därför man nu ska »tvångsrekrytera« avdelningarna Rådgivning och Företagsbokning och göra om dem till ännu en Kundtjänst.

När man skulle införa Teleopti hos oss fick alla ST-medlemmar ett e-postmeddelande från STs förhandlare Anders Persson som sade att den kontroll av medarbetarna, som införandet skulle resultera i, var arbetsrättsligt helt fel, ja till och med olagligt. Det hade han fått veta från högre ort, varför vi inte skulle oroa oss. När väl chefen för Arbetsförmedlingen Kundtjänst inte ville förhandla längre, utan tyckte att nu hade man förhandlat tillräckligt länge – och oavsett vad ST tyckte skulle så det införas – så var det tydligen inte längre fel arbetsrättsligt, utan helt lagligt på alla sätt och vis. Kanske även bra? 

Jag har varit i kontakt med Datainspektionen, som bland annat ska kontrollera att arbetsgivare håller sig till det regelverk som finns. Där framgick det att man inte får kontrollera arbetstagare på vilka sätt som helst, men eftersom såväl arbetsgivare som fack godkänt införandet fanns det inget som de ansåg vara fel med kontrollen.

Följande kan man läsa i Datainspektionens informationsbroschyr »Personuppgifter i arbetslivet«:

»Behandling av personuppgifter för ändamål som innebär individuell prestationsmätning är tillåten om den är nödvändig och utförs för att uppfylla anställningsavtalet, t ex för beräkning och utbetalning av lön. Uppgifter av detta slag kan också få behandlas efter en intresseavvägning. Hur denna utfaller är beroende av omständigheterna på den aktuella arbetsplatsen, t ex för vilket ändamål mätningen utförs, hur den genomförs, hur resultatet används och vilka eventuella överenskommelser som kan finnas på arbetsplatsen. Vägledande vid bedömningen är också om behandlingen följer vad som kan anses vara normalt tillämpligt förfarande och
i enlighet med god sed på arbetsmarknaden. Behandlingen kan också vara tillåten om arbetstagaren har lämnat ett giltigt samtycke till den.«

Så länge som ST godkänt kontroll och mätning lär vi få leva med det. Vi får väl hoppas att de på CSN har ST-funktionärer som förstår vad den här kontrollen leder till och agerar därefter så de slipper eländet.

Desillusionerad ST-medlem

Detta är ett debattinlägg. Det är skribenten som svarar för innehållet och de åsikter som förs fram i texten.

ÄMNEN:

Arbetsmiljö
Inlagt av Stjärnan (ej verifierad) fre, 12/19/2008 - 15:51
När nu flera kan konstatera att det inte blev rätt. Det blev inte bra. Det blev inte som vi tänkte. Kan man då inte i ärlighetens namn ändra detta? Stå rak i ryggen ST och ta debatten/ kritiken. Agera för att få en ändring! När det gäller Försäkringskassans Kundcenter som arbetar med detta dagligen. När siffror från medarbetarundersökningen visar på att något är "sjuk". Hjälp då till att få det frisk! När generaldirektören överger skutan i en stor tid av kris. Vad säger detta om förändringsarbetet? Kan man inte ändra riktning och hjälpas åt att vända allt åt rätt håll! Många yngre slutar. Inte vill vi väl att bara griniga, sura, irriterade, bittra handläggare (som jag) finns kvar! Hjälp oss att hjälpa något som är sjukt att bli friskt!

Det är inte längre möjligt att kommentera artikeln.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA