Bonusar i statliga bolag tas bort

FINANSKRISEN2009-03-24

Möjligheterna för statliga bolag att betala rörliga ersättningar och bonus till sina chefer ska tas bort. Det skriver fyra företrädare för alliansregeringen i en debattartikel i Dagens Nyheter.

Den globala finanskrisen beror delvis på en kultur präglad av överdrifter, girighet och ett extremt risktagande bland banker och andra finansinstitut, skriver finansminister Anders Borg, M, näringsminister Maud Olofsson, C, finansmarknadsminister Mats Odell, KD, och näringsutskottets ordförande Karin Pilsäter, FP, i en gemensam debattartikel:

”Denna bonuskultur har bidragit till att driva fram obalanser som fått världsekonomin i gungning och tvingat regeringar att gå in med skattemedel för att tillfälligt ge stöd till olika finansinstitutioner för att förhindra en kollaps i betalningssystemet.”

Bland 53 statliga bolag förekommer rörliga löner till höga chefer i 12, skriver de. I dessa bolag har taket för bonusarna varit upp till fyra månadslöner. Det enda undantaget är Svenska Exportkreditnämnden, som haft generösare regler.

Nu ska alla rörliga lönedelar avskaffas, skriver regeringsföreträdarna i sin debattartikel. De siktar på att under det svenska ordförandeskapet i EU nästa halvår ta fram ett nytt regelverk och en lagstiftning som begränsar möjligheten att betala ut rörliga löner till toppchefer. Regeringen kommer också att bjuda in företrädare för näringslivet för att diskutera rimliga ersättningsnivåer och ersättningsprinciper till både styrelser och höga chefer.

I artikeln uppmanas alla statliga bolag omförhandla redan gällande avtal om rörliga löner till ledande befattningshavare. Andra anställda än de högsta cheferna ska också i fortsättningen kunna få rörlig lön för att stimulera till arbete mot mål som bedöms viktiga för företaget och staten som ägare.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA