Borgerlig enighet om buggning

KONTROLL2006-11-21

Kristdemokraterna och centerpartiet säger sannolikt ja till buggning. Orsaken är att en nämnd ska övervaka rättssäkerheten. Partierna utgår också från att det blir förbjudet att bugga tidningsredaktioner.

I maj sköt riksdagen upp behandlingen av lagförslagen om buggning och möjligheten att använda hemliga tvångsmedel i förebyggande syfte.

Centern och kristdemokraterna ansåg att reglerna inte var tillräckligt rättssäkra. De var också kritiska till att det inte fanns något absolut förbud mot att bugga redaktioner.

Tillsammans med vänstern och miljöpartiet, som är emot båda förslagen, fick de igenom att propositionerna skulle vila under ett år.

Men i och med utredaren Anders Erikssons förslag att dels informera dem som utsatts för tvångsmedel och att inrätta en nämnd som övervakar hur tvångsmedlen används, anser både centern och kristdemokraterna att deras krav på rättssäkerhet har tillgodosetts.

Johan Linander, centerpartist och ledamot av justitieutskottet, anser att buggning av tidningsredaktioner och andra media måste vara absolut förbjudet. Annars hotas meddelarskyddet.

– Det var vi i alliansen överens om när förslaget behandlades i justitieutskottet i våras, så jag utgår från att vi är överens om det nu också, säger han.

I det vilande lagförslaget finns möjlighet för polisen att i undantagsfall även bugga redaktioner.

Johan Linander anser att även befintliga lagar, exempelvis den om hemlig telefonavlyssning, bör ses över så att inte personer som kontaktar en redaktion riskerar att bli avlyssnade.

Inger Davidson, kristdemokrat och vice ordförande i justitieutskottet, bekräftar att även kristdemokraterna nu kan tänka sig att säga ja till buggning.

– Men först måste vi se det färdiga förslaget, säger hon.

Förslaget att låta polisen använda hemliga tvångsmedel som kameraövervakning, telefonavlyssning och postöppning, utan att det har begåtts något brott är centern och kristdemokraterna fortfarande tveksamma till.

– Vi tycker det är fel att tillåta tvångsmedel när det inte finns någon misstanke om brott. Det måste i alla fall finnas någon misstanke om förberedelse eller anstiftan till brott, säger Johan Linander.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA