Brå får kritik för utebliven annonsering

BROTTSFÖREBYGGANDE RÅDET2021-11-30
Att bara annonsera ut lediga anställningar internt är inte tillräckligt, anser JO, som kritiserar Brottsförebyggandet rådet för hur rekryteringen till två tjänster gått till.

Det var under förra året som Justitieombudsmannen, JO, tog emot en anmälan som rörde rekryteringen till två lediga tjänster på Brottsförebyggande rådet. Dessa hade endast annonserats internt, dels på myndighetens intranät, dels på en fysisk anslagstavla.

Enligt förordningen om statliga platsanmälningar ska statliga anställningar även anmälas till Arbetsförmedlingen. Brottsförebyggande rådet skriver i sitt yttrande till JO att de tog kontakt med Arbetsförmedlingen för att få information om var platsanmälningarna skulle skickas in. När de inte fick någon sådan information uteblev anmälan.

Det skälet är inte godtagbart enligt JO, som i sitt beslut kritiserar myndigheten.

”Det förvånar mig att rådet inte vidtog ytterligare åtgärder för att få nödvändig information om det aktuella anmälningsförfarandet”.

Enligt Brottsförebyggande rådet skulle personerna som fick tjänsterna ha klarat sig väl även vid en bredare annonsering. Myndigheten skriver vidare att man nu har sett över sina rutiner och riktlinjer för rekrytering.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.