Bra med civila utredare - men utan vapen

ST2004-08-18

Civila brottsutredare kan göra polisens arbete effektivare. Men bara utbildade poliser bör få använda våld, anser STs avdelning inom polisväsendet.

Utredaren och generaldirektören Anders Eriksson föreslog i vintras att polisen förbättrar sin kompetens i brottsutredningar, bland annat genom att anställa specialister utan polisutbildning. Det kan röra sig om jurister, ekonomer, tekniker osv.

Efter ett halvårs polisiär utbildning skulle dessa utredare få i princip samma befogenheter som en polis, exempelvis att bära vapen och göra frihetsberövanden.

Det sistnämnda förslaget har fått mycket kritik, en kritik som även ST för fram i sitt remissvar.

–Med den korta utbildning som föreslås anser vi inte att civila utredare ska bära vapen, säger Maj Axelsson, ordförande i ST inom polisväsendet. Vi är också generellt emot att alltför många grupper i samhället bär vapen. Nästa steg kan i så fall bli att vapen införs i kriminalvården, sedan kanske kronofogden och så vidare.

Däremot tycker ST att det är bra att specialister och annan civil personal kan göra brottsutredningar, vilket redan förekommer i viss utsträckning. Drygt 100 civilanställda har fått en 20 veckor lång utbildning på Polishögskolan och utreder vardagsbrott som stölder, misshandel och skadegörelse. Och i höst startar Rikspolisstyrelsen en utbildning på Polishögskolan vid Växjö universitet för civilanställda.

Utredningsförslaget siktar dock i huvudsak in sig på polisens behov av specialister.

–Vi kan se en viss vinst med att ta in specialister, men det är också viktigt att utveckla den personal man har, säger Maj Axelsson. De nuvarande civilanställda har många gånger mycket god kännedom om polisens verksamhet.

Dessutom, påpekar hon, har den inspektion som gjorts av civila brottsutredningar visat mycket positiva resultat. Utredningar av de allra grövsta brotten, såsom mord, dråp, incest och grova förskingringar bör dock vara förbehållna utbildade poliser, bedömer hon.

Men risken är påtaglig att utvecklingen mot fler civila brottsutredare stoppas i sin linda, av ekonomiska skäl. Riksdagen har beslutat om hur många nya poliser som ska utbildas varje år, vilket indirekt innebär att polisväsendets begränsade resurser måste satsas på att anställa fler poliser.

–Det är en väldigt konstig sits, att någon annan beslutar hur många poliser man ska ha. Det låser allt annat, säger Maj Axelsson.

Polisernas fack, Polisförbundet, säger i sitt remissvar att all brottsutredning bör skötas av poliser.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Rättsväsende
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA