Brist i rutiner bakom dödsmisshandel

KRIMINALVÅRD2011-11-16
Rutinerna på Kriminalvårdens häkte i Huddinge var bristfälliga och inte tillräckligt säkrade. Det visar myndighetens egen utredning av dödsmisshandeln av en vårdare förra månaden.

Förutom bristfälliga rutiner var instruktionerna vid häktet i Huddinge inte uppdaterade. Det resulterade i att enskilda misstag fick ödesdigra konsekvenser, konstaterar Kriminalvårdens i sin utredning av dödsmisshandeln på häktet.

”Det har varit ett omfattande och inte helt lätt arbete att genomföra utredningen”, skriver Kriminalvårdens säkerhetschef Christer Isaksson i ett pressmeddelande.

Att händelsen kunde inträffa beror ytterst på att rutinerna för att sprida riskbedömningar, identifierade högriskklienter, inte varit tillräckliga och att sådana klienter inte fått den bevakning som fordras. Den aktuelle intagne skulle ha mötts av minst två vårdare var han än rörde sig över häktet och så har inte varit fallet, sannolikt inte bara vid det här tillfället, skriver Kriminalvården i sin utredning.

”Över huvudtaget verkar det finnas brister i kompetensutveckling, säkerhetssamtal och övningar inom säkerhetsområdet enligt givna uppdrag”, skriver generaldirektör Inga Mellgren i utredningen.

Det yttersta ansvaret för dessa brister ligger på kriminalvårdschefen, konstaterar hon också. Kritik riktas också mot den säkerhetsansvarige kriminalvårdsinspektören vid häktet. Häktets kriminalvårdschef har alltså enligt utredningen huvudansvaret för de brister som pekas ut. Som en följd av utredningen lämnade kriminalvårdschefen sin tjänst redan under gårdagen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.