Bristande brottsförebyggande arbete

POLISEN2010-11-18

Polisens arbete för att förebygga brott räcker inte till. Det anser Riksrevisionen efter en granskning av Polisens brottsförebyggande arbete.

Polisen budgeterar fem miljarder kronor per år för brottsförebyggande insatser. Inte mer än hälften av de planerade insatserna genomförs, och det är oklart om insatserna verkligen förhindrar brott. Det framgår av en granskning som Riksrevisionen genomfört.

Polisen satsar mycket tid och resurser på att arbeta brottsförebyggande. Trots det saknas det kunskap om vilka åtgärder som är effektiva för att förebygga brott, hävdar Riksrevisionen.

”Polisen bör kunna arbeta med att förebygga brott på ett mycket bättre sätt, även om vi vet att det är ett komplext område. Styrningen har varit svag på alla nivåer, från regeringen och Rikspolisstyrelsen till ledningen inom polismyndigheterna”, säger riksrevisor Jan Landahl i ett pressmeddelande.

Riksrevisionen uppmanar regeringen att se till att uppföljningen av det brottsförebyggande arbetet förbättras och att det finns kunskap om effektiva åtgärder inom polisen. Och Rikspolisstyrelsen bör ta reda på hur det kommer sig att så lite av det planerade arbetet blir genomfört och klargöra vad brottsförebyggande arbete är inom polisen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA