Brittisk konflikt hindrar studenter ta examen

HÖGSKOLA2006-05-19

En lönestrid vid brittiska universitet kan leda till att 100 000-tals studenter blir utan sina examina, eftersom deras lärare vägrar att rätta tentor.

Trots att avtalsperioden egentligen inte går ut förrän vid årsskiftet har de två brittiska universitetslärarfacken Natfhe och AUT sedan i mars satt allt bedömningsarbete – inklusive rättande av tentamina – i blockad. Det gör de i protest mot universitetens bud om 12,6 procents löneökning över tre år.

En viktig anledning är att en kartläggning visat att universitetens chefer haft en löneutveckling på 25 procent de senaste tre åren. Nu kräver universitetslärarna 23 procent för den kommande treårsperioden.

Universitetslärarnas löner – i genomsnitt 35 000 brittiska pund (motsvarande 485 000 kronor) per år – har halkat efter andra jämförbara yrkesgruppers, hävdar facken. Men universiteten varnar för att löneökningar utöver de 12,6 procent som erbjudits skulle leda till att man måste säga upp lärare.

Studentorganisationerna stöttade inledningsvis lärarnas aktion, som började med en endagsstrejk den 7 mars. Men sedan striden dragit ut på tiden och det blivit klart att så många som 300 000 studenter riskerar att bli utan examen har det stödet blivit mindre entydigt.

De olika universiteten påverkas olika kraftigt, beroende på organisationsgraden hos lärarna, visar en genomgång i The Guardian. Vid Oxford och Imperial College är mycket få lärare fackligt organiserade och blockaden påverkar inte verksamheten där, medan rapporter från andra universitet talar om att tusentals studenter kommer att bli utan tentamen.

Nu hotar arbetsgivarna med att hålla inne 30 procent av lönen för de protesterande lärarna och använda pengarna för att hyra in andra examinatorer.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA