Regeringen föreslår att ett antal myndigheter med ansvar för tillsyn kring penningtvätt får ökad budgetanslag nästa år.
Bild: Mostphotos
Regeringen föreslår att ett antal myndigheter med ansvar för tillsyn kring penningtvätt får ökad budgetanslag nästa år.

Budgetmiljoner till jobb mot penningtvätt

STATSBUDGETEN2019-09-12

Finansinspektionen, Skatteverket och tre länsstyrelser föreslås få ett ökat budgetanslag på totalt 42 miljoner kronor med början nästa år. Pengarna ska gå till att bekämpa pengatvätt på olika sätt, enligt ett pressmeddelande från regeringen.

Regeringen föreslår i sin kommande budgetproposition att Skatteverket ska få ansvar för att införa ett nytt system där vissa myndigheter ska få tillgång till uppgifter om bankkonton. Systemet ska bland annat användas för att upptäcka misstänkt penningtvätt. Skatteverket föreslås få ett ökat budgetanslag med 20 miljoner kronor från och med nästa år för att införa och ansvara för systemet.

Finansinspektionen föreslås samtidigt få 10 miljoner kronor extra från 2020 för att stärka tillsynsverksamheten av hur landets finansiella företag följer penningtvättslagen.

I tillsynsverksamhet kring penningtvättslagen när det gäller andra företag, som exempelvis pantbanker, har länsstyrelserna i Skånes, Stockholms och Västra Götalands län ansvaret. Regeringen föreslår ett ökat anslag på totalt 12 miljoner kronor från och med nästa år.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA