Regeringen föreslår att ett antal myndigheter med ansvar för tillsyn kring penningtvätt får ökad budgetanslag nästa år.
Bild: Mostphotos
Regeringen föreslår att ett antal myndigheter med ansvar för tillsyn kring penningtvätt får ökad budgetanslag nästa år.

Budgetmiljoner till jobb mot penningtvätt

STATSBUDGETEN2019-09-12
Finansinspektionen, Skatteverket och tre länsstyrelser föreslås få ett ökat budgetanslag på totalt 42 miljoner kronor med början nästa år. Pengarna ska gå till att bekämpa pengatvätt på olika sätt, enligt ett pressmeddelande från regeringen.

Regeringen föreslår i sin kommande budgetproposition att Skatteverket ska få ansvar för att införa ett nytt system där vissa myndigheter ska få tillgång till uppgifter om bankkonton. Systemet ska bland annat användas för att upptäcka misstänkt penningtvätt. Skatteverket föreslås få ett ökat budgetanslag med 20 miljoner kronor från och med nästa år för att införa och ansvara för systemet.

Finansinspektionen föreslås samtidigt få 10 miljoner kronor extra från 2020 för att stärka tillsynsverksamheten av hur landets finansiella företag följer penningtvättslagen.

I tillsynsverksamhet kring penningtvättslagen när det gäller andra företag, som exempelvis pantbanker, har länsstyrelserna i Skånes, Stockholms och Västra Götalands län ansvaret. Regeringen föreslår ett ökat anslag på totalt 12 miljoner kronor från och med nästa år.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.