Statsbudgeten: Miljontillskott till myndigheter

STATSBUDGETEN2019-09-11
De rättsvårdande myndigheterna får tillskott på totalt 700 miljoner kronor nästa år. Även Arbetsmiljöverket och Finansinspektionen hör till de myndigheter som får höjt anslag 2020, om den budget som regeringen har förhandlat fram med Centerpartiet och Liberalerna röstas igenom.

När statsbudgeten presenteras i sin helhet nästa vecka blir det dags för regeringen att redovisa utfallet av det så kallade januariavtalet, den politiska överenskommelse bestående av 73 punkter som regeringspartierna slutit med Centerpartiet och Liberalerna.

I veckan har regeringen undan för undan släppt några av budgetens beståndsdelar. Bland annat får de rättsvårdande myndigheterna Polismyndigheten, Säkerhetspolisen, Kustbevakningen, Tullverket, Åklagarmyndigheten, Ekobrottsmyndigheten, Rättsmedicinalverket, Sveriges domstolar, Kriminalvården och Statens institutionsstyrelse en total höjning av anslagen med omkring 700 miljoner kronor under 2020.

Störst del av detta går till Domstolsverket, som får ökade anslag med 280 miljoner kronor. Men myndigheten hade bett om mer.

”Det är ungefär hälften av vad vi hade äskat om för nästa år”, säger Domstolsverkets ekonomidirektör Leif Eriksson till Ekot.

Skatteverket, Arbetsmiljöverket, Ekobrottsmyndigheten och Kronofogden får dela på 111,5 miljoner kronor extra 2020 år för att bekämpa så kallade välfärdsbrott, som exempelvis bidragsfusk eller fusk med rot- och rutavdrag.

Finansinspektionen och Skatteverket får 10 respektive 20 miljoner kronor i höjt anslag från och med nästa år till arbetet med tillsynsverksamhet av penningstvättslagen. Länstyrelserna i Stockholms, Skånes och Västra Götalands län får sammanlagt 12 miljoner kronor extra från 2020, också det för att använda i tillsynsverksamhet kring hur företag följer penningtvättslagen.

Arbetsmiljöverket får 5 miljoner i höjt anslag för att bekämpa på fusk och brottslighet i arbetslivet. Pengarna ska gå till myndighetens inspektionsverksamhet, och anslagshöjningen kommer att vara permanent förutsatt att budgetförslaget går igenom.

För Tullverkets del föreslår regeringen, Centerpartiet och Liberalerna ett ökat permanent anslag på 110 miljoner kronor från och med nästa år, pengar som ska gå till att förhindra att vapen kommer in i Sverige.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.